Sałatka z fasoli i smażonych pieczarek
Składniki
- puszka fasoli pinto - fasolę odsączamy z zalewy i płuczemy
- puszka fasoli białej - fasolę odsączamy z zalewy i płuczemy
- słoiczek czarnych oliwek
- 5 ogórków małosolnych albo kiszonych
- kilka plastrów schabu - gotowanego po 5 minut - przepis
- 2 łyżki majonezu
- łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
- sól
- pieprz
- łyżeczka musztardy Dijon
- 300 g małych kulek mozzarelli
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 400 g pieczarek
- łyżka masła
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
Pieczarki kroimy w talarki i podsmażamy na łyżce masła. Doprawiamy
solą i tymiankiem. Jeszcze chwilę smażymy. Studzimy.
Do miski przekładamy fasolę, pokrojone na pół oliwki,
pokrojone w kostkę ogórki, pokrojony w kostkę schab oraz kulki mozzarelli.
Jeśli sałatkę chcemy przechowywać dłużej nie dodajemy pomidorków, jeśli jemy od
razu dodajemy przekrojone na pół pomidorki. Dodajemy pieczarki. Majonez
mieszamy ze śmietaną, doprawiamy musztardą, solą i pieprzem. Dodajemy do
sałatki, całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz