Dziś przepis i instrukcja krok po kroku, jak bez specjalnej formy przygotować efektowny tort szachownicę. Ciasto po rozkrojeniu zaskoczy niejednego ;) , a i smakowo plasuje się na wysokim poziomie. Dodatek orzechów nerkowca sprawia, że ciasto pozostaje wilgotne. Spoiwem szachownicy jest krem waniliowy przygotowany na bazie domowego budyniu na żółtkach. Zapraszam.
Tort szachownica
Składniki
na 2 tortownice o średnicy 16 cm
- 200 g miękkiego masła
- 200 g drobnego cukru
- 210 g mąki
- 75 g zmielonych nerkowców uprażonych uprzednio na suchej patelni
- 2 i 1/2 jajka - w temp. pokojowej (jedno jajko roztrzepuję w miseczce i połowę dodaję do ciasta jasnego, a drugą połowę odkładam i dodaję do ciasta ciemnego)
- pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 3/4 łyżki mleka
- ok. 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 6 g
- ok. 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - 4 g
- szczypta soli
ciemne
ciasto:
- 200 g miękkiego masła
- 200 g drobnego cukru
- 190 g mąki
- 20 g ciemnego kakao
- 75 g zmielonych nerkowców uprażonych uprzednio na suchej patelni
- 2 i 1/2 jaja - w temp. pokojowej
- pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 3/4 łyżki mleka
- ok 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 6 g
- ok. 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - 4 g
- szczypta soli
Piekarnik
nagrzewamy do 180 stopni. 2 tortownice smarujemy masłem i wysypujemy mąką.
Jasne
ciasto: Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo cały czas
miksując dodajemy po jednym jajku naprzemiennie ze składnikami sypkimi (mąka,
zmielone nerkowce, sól, proszek do pieczenia i soda). Na koniec dodajemy
ekstrakt waniliowy oraz mleko. Ciasto dzielimy na 2 równe części (każda po ok.
400 g) i rozlewamy do tortownic. Pieczemy
do tzw. suchego patyczka ok. 40 minut. Placki przekładamy na kratki do
całkowitego wystygnięcia.
Tortownice
myjemy, ponownie smarujemy masłem i wysypujemy mąką.
Ciemne
ciasto: Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo cały czas
miksując dodajemy po jednym jajku naprzemiennie ze składnikami sypkimi (mąka,
zmielone nerkowce, kakao, sól, proszek do pieczenia i soda). Na koniec dodajemy
ekstrakt waniliowy oraz mleko. Ciasto dzielimy na 2 równe części (każda po ok.
400 g) i rozlewamy do tortownic. Pieczemy
do tzw. suchego patyczka ok. 40 minut. Placki studzimy na kratce do
całkowitego wystygnięcia.
Ciasta
przed składaniem należy schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut -
łatwiej będzie można z nich wycinać okręgi, ciasto nie będzie się zbytnio
kruszyło.
Jeśli na
plackach powstały wybrzuszenia, należy je ściąć, żeby były idealnie równe,
płaskie i takiej samej wysokości. Placki powinny mieć ok. 2,6 cm wysokości -
należy odmierzyć i przyciąć do takiej wysokości.
Z
każdego placka będziemy wycinać koło o średnicy 5,3 cm, a następnie pierścień o
średnicy 10,6 cm (licząc do środka placka).* Tym sposobem każdy placek podzielimy tak, że
uzyskamy małe kółko o średnicy 5,3 cm oraz 2 pierścienie - jeden większy, drugi
mniejszy każdy o szerokości ok. 2,65 cm.
W każdym
placku zamieniamy środkowe pierścienie placów tak, aby w każdym kolory
pierścieni układały sie naprzemiennie. Należy robić to bardzo ostrożnie, żeby
nie uszkodzić ringów. Otrzymamy 4 placki przypominające tarcze.
Następnie kremem budyniowym**
smarujemy placki ciasta sklejając je naprzemiennie - jeden placek ze środkiem
jasnym, następnie placek ze środkiem ciemnym itd.
Uwaga: krem dzielimy na 4 części - 3 części do
przełożenia po ok. 130 g i reszta na
pokrycie boków i wierzchu ciasta.
Dekorujemy posikanymi i uprażonymi orzechami nerkowca
i białą czekoladą.
Ciasto
wstawiamy do lodówki do stężenia.
* Warto
posłużyć się wyciętymi z tektury kołami - należy wyciąć małe kółko o średnicy
5,3 cm oraz większe kółko o średnicy 10,5 cm. Wycinanie wygodniej jest zacząć
od wycięcia większego kółka.
** Krem waniliowy:
·
500 ml mleka
·
5 żółtek
·
łyżeczka
pasty waniliowej
·
120 g
drobnego cukru
·
30 g mąki
pszennej
·
25 g mąki
ziemniaczanej
·
250 g
miękkiego masła
W połowie szklanki mleka rozprowadzamy mąki i żółtka -
najlepiej całość zblendować. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i pastą
waniliową. Do gotującego się mleka przekładamy mieszankę żółtkową i cały czas
mieszając gotujemy do uzyskania gęstego budyniu. Budyń przekładamy do miski,
przykrywamy folią spożywczą tak, aby dotykała powierzchni budyniu i odstawiamy
do całkowitego wystygnięcia. Masło miksujemy na puszystą masę. Następnie
dodajemy porcjami po łyżce wystudzony budyń.
Wow, tyle świetnych słodkości na jednym zdjęciu :) Super!
OdpowiedzUsuń