Ryba z ryżem to jeden z moich ulubionych zestawów obiadowych. Ryż musi być koniecznie dobrze doprawiony z dużą ilością natki pietruszki. ;) Polecam.
Ryba z ryżem (dorsz smażony na maśle z imbirowo-pietruszkowym ryżem)
- filety z dorsza ze skórką
- masło + olej do smażenia ryby w proporcji 1:1
- sól
- pieprz
- 1-2 łyżki mąki
ryż:
- szklanka ryżu
- 2 szklanki wody
- sól do smaku
- szalotka
- łyżka masła
- szczypta imbiru
- łyżka soku z cytryny
- pęczek natki pietruszki
Ryż - na łyżce masła szklimy drobno posiekaną szalotkę.
Dodajemy ryż i chwilkę smażymy, następnie zalewamy wodą, dodajemy sól do smaku,
przykrywamy i gotujemy na niedużym ogniu od czasu do czasu mieszając aż ryż
wchłonie cały płyn. Pod koniec dodajemy imbir, sok z cytryny i drobno posiekaną
natkę - dokładnie mieszamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz