Sernik kokosowy - niski indeks glikemiczny - bez mąki
składniki na tortownice o średnicy 24 cm- 3 łyżki masła
- łyżka fruktozy
Masło topimy w rondelku z fruktozą, dodajemy wiórki koksowe
i smażymy ok. 5 minut. Przekładamy na dno tortownicy - wyrównujemy.
Masa serowa:
- 500 g serka typu włoskiego
- pół szklanki fruktozy
- łyżeczka pasty waniliowej
- 3 jaja
- pół szklanki kremówki 30%
Wszystkie składniki masy belndujemy na gładki krem.
Przelewamy na koksowy spód. Pieczemy ok. 50 minut temp. 180 stopni. Studzimy.
Polewa:
- 135 g serka śmietankowego lekko solonego
- 1,5 łyżki fruktozy
- 2 łyżki śmietanki 30%
- wiórki kokosowe
Serek, fruktozę i śmietankę ucieramy na gładki krem.
Pokrywam nim wierzch wystudzonego sernika. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi.
Idealny przepis dla mnie! Uwielbiam sernik, smak kokosa, a do tego jak tylko mogę ograniczyć mąkę to chętnie skorzystam :)
OdpowiedzUsuń