Szarlotka tatrzańska, jedna z popularniejszych w sieci, smakuje idealnie z polskimi antonówkami. Klasyka, która zawsze się udaje. Koniecznie upieczecie na najbliższy weekend. ;)
Szarlotka tatrzańska
Składniki (blacha 24 x 24 cm)- 400 g mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- pół szklanki cukru pudru
- 1 ,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
Łączymy mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder. Dodajemy
zimne masło i siekamy. Dodajemy żółtka i kwaśną śmietanę - zagarniamy nożem, a
następnie szybko ręcznie zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 2 nierówne części -
2/3 ciasta (ok. 500 g) wałkujemy na kształt formy (wysmarowanej masłem i
wysypanej mąką) - układamy, dziurkujemy i wstawiamy do lodówki na pół godziny
do schłodzenia. Pozostałą 1/3 ciasta owijamy w folię i wstawiamy do zamrażalki.
Jabłka:
- 1,5 kg jabłek - u mnie antonówka
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- cukier do smaku - 3-4 łyżki
- kilka łyżek bułki tartej
Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki - można użyć
szatkownicy. Doprawiamy cukrem i
cynamonem. Nie odsączamy z soku.
Schłodzony spód podpiekamy w piekarniku ok. 15-20 minut,
temp. 190 stopni. Studzimy. Posypujemy bułką tartą, wykładamy jabłka a na nie
ścieramy pozostałe zamrożone ciasto. Wstawiamy do piekarnika na ok. 60 minut,
temp. 180 stopni. Studzimy. Dekorujemy cukrem pudrem.
Ps. Polecam zajrzeć na bloga http://www.chillibite.pl/2009/10/szarlotka-tatrzanska.html ;)
Ps. Polecam zajrzeć na bloga http://www.chillibite.pl/2009/10/szarlotka-tatrzanska.html ;)
Droga Ewo, cieszę się, że mój autorski przepis się podoba i wciąż krąży, jak piszesz "w sieci" :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło i zachęcam do przeczytania historii skąd wziął się przepis.
Kasia
http://www.chillibite.pl/2009/10/szarlotka-tatrzanska.html
Dzięki za link :)
Usuń