środa, 20 września 2017

Szarlotka tatrzańska

Szarlotka tatrzańska, jedna z popularniejszych w sieci, smakuje idealnie z polskimi antonówkami. Klasyka, która zawsze się udaje. Koniecznie upieczecie na najbliższy weekend. ;) 

Szarlotka tatrzańska

 Składniki (blacha 24 x 24 cm)
  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 ,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%

Łączymy mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder. Dodajemy zimne masło i siekamy. Dodajemy żółtka i kwaśną śmietanę - zagarniamy nożem, a następnie szybko ręcznie zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 2 nierówne części - 2/3 ciasta (ok. 500 g) wałkujemy na kształt formy (wysmarowanej masłem i wysypanej mąką) - układamy, dziurkujemy i wstawiamy do lodówki na pół godziny do schłodzenia. Pozostałą 1/3 ciasta owijamy w folię i wstawiamy do zamrażalki.


Jabłka:
  • 1,5 kg jabłek - u mnie antonówka
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • cukier do smaku - 3-4 łyżki
  • kilka łyżek bułki tartej

Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki - można użyć szatkownicy. Doprawiamy cukrem  i cynamonem. Nie odsączamy z soku.
Schłodzony spód podpiekamy w piekarniku ok. 15-20 minut, temp. 190 stopni. Studzimy. Posypujemy bułką tartą, wykładamy jabłka a na nie ścieramy pozostałe zamrożone ciasto. Wstawiamy do piekarnika na ok. 60 minut, temp. 180 stopni. Studzimy. Dekorujemy cukrem pudrem.

Ps. Polecam zajrzeć na bloga http://www.chillibite.pl/2009/10/szarlotka-tatrzanska.html ;) 



2 komentarze:

  1. Droga Ewo, cieszę się, że mój autorski przepis się podoba i wciąż krąży, jak piszesz "w sieci" :)
    Pozdrawiam ciepło i zachęcam do przeczytania historii skąd wziął się przepis.
    Kasia
    http://www.chillibite.pl/2009/10/szarlotka-tatrzanska.html

    OdpowiedzUsuń

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)