Mizza czyli mięsna pizza dziś z pieczarkami, mozzarellą i pomidorkami. Pyszna i szybka do przygotowania. Zdecydowanie polecam.
Mizza z pieczarkami
Składniki:- 500 g zmielonej wołowiny
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- sól
- pieprz
dodatki
- suszone oregano
- suszona bazylia
- mozzarella - 1,5 szt.
- pomidorki koktajlowe
- pieczarki pokrojone w talarki i podsmażone na łyżce masła z suszonym tymiankiem
- pistacjowe pesto
- kilka łyżek passaty pomidorowej
Z wołowiny,
przeciśniętego przez praskę czosnku, otrąb, jajek wyrabiamy placek mięsny.
Doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy do okrągłej formy - średnica ok. 26 cm. Połowę
placka smarujemy sosem pomidorowym (passata doprawiona solą, pieprzem, bazylią
i oregano), drugą połowę smarujemy pistacjowym pesto. Układamy plastry
mozzarelli, na mozzareli plastry pieczarek i połówki pomidorków koktajlowych.
Posypujemy oregano i bazylią. Pieczemy ok. 30 minut, temp. 190 stopni.
O tym, skąd zrodził się pomysł na mięsną pizzę przeczytacie pod linkiem. Znajdziecie tam również przepis na kolejny wariant tego dania ;) .
wow, ciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuń