Ciasto marchewkowe z serkową polewą czy jak wolicie tort marchewkowy to idealne ciasto na jesienne popołudnia. Łatwy w przygotowaniu, aromatyczny i wilgotny. Zdecydowanie polecam ;) .
Ciasto marchewkowe z serkową polewą
- 3 jaja w temp. pokojowej
- 1 szklanka drobnego cukru brązowego - trzcinowy demerara
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 4 goździki
Dno tortownic
wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem i wysypujemy mąką.
Goździki i ziele angielskie mielimy w młynku na drobny
proszek. Gdyby pozostały większe kawałki przypraw -usuwamy.
Olej mieszamy z jajkami, cukrem i wanilią. W oddzielnej
misce przesiewamy mąkę, dodajemy sodę i proszek, sól i przyprawy. Do składników
sypkich dodajemy startą marchewkę i dokładnie pokrywamy ją mąką. Całość
przekładamy do składników mokrych i ręcznie dokładnie mieszamy. Ciasto
przelewamy do 2 foremek i pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 stopni. Placki
studzimy na kratce.
Krem:
- 200 g miękkiego masła
- 265 g serka śmietankowego (u mnie lekko solone)
- ok. 2 i 3/4 -3 i 1/2 szklanki cukru pudru - przesiane
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
Masło ucieramy na puszysto, następnie dodajemy serek i
ponownie miksujemy. Dodajemy cukier puder - w dwóch porcjach oraz pastę
waniliową. Na koniec masę zakwaszamy sokiem z cytryny. Krem wstawiamy na chwilę
do lodówki, żeby stężał. Uwaga - cukru pudru dajemy tyle, żeby uzyskać puszystą
i dość sztywną masę - polewę. Jeśli chcemy dać mniej cukru pudru, warto masę po
prostu wstawić do lodówki do stężenia i nie zagęszczać jej dodatkowym cukrem
pudrem.
Na paterze układamy jeden placek marchewkowy, wykładamy porcję
kremu i przykrywamy drugim plackiem. Wierzch i boki pokrywamy kremem. Ciasto
chłodzimy minimum 3 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz