Proste, tanie i pyszne danie - pełne aromatów i smaku. Pierogi na cieście pomidorowym faszerowane gęstym sosem, a właściwie pastą, pesto na bazie liści rzodkiewki. Zdecydowanie polecam na dzisiejszy obiad. ;)
Pierogi na cieście pomidorowym z pesto z liści rzodkiewki
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- ok. 3/4
szklanki wody
- ok. 3/4
szklanki przecieru pomidorowego
(passaty)
- 1 duże
jajko
- 1/2
łyżeczki soli
- 1
łyżeczka bazylii
- 1
łyżeczka oregano
Mąkę wymieszaną z solą i
przyprawami zaparzamy wrzącą wodą. Kiedy powstaną kluski dodajemy przecier
pomidorowy i nożem zagarniamy do połączenia składników. Dodajemy jajko,
zarabiamy nożem, a następnie dłońmi na gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy
na 20 minut, następnie cienko wałkujemy, wykrawamy krążki, nakładamy na nie po
łyżeczce farszu i zlepiamy. Gotujemy ok. 1 minuty od wypłynięcia. Podajemy ze świeżą bazylią.
- 2 pęczki liści rzodkiewki
- 2 duże garście orzeszków ziemnych
- łyżka octu balsamicznego
- mały słoiczek suszonych pomidorów z oleju
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka miodu
- sól do smaku
- olej spod suszonych pomidorów - jak najmniej, jedynie do uzyskania w miarę jednolitej pasty
Wszystkie składniki pasty pesto
przekładamy do blendera i miksujemy na w miarę jednolitą pastę (powinny być
wyczuwalne większe kawałki orzechów) - miksując stopniowo dolewamy olej spod
suszonych pomidorów - tylko tyle, by dobrze całość zmiksować. Doprawiamy do
smaku solą i pieprzem.
Mniam, mniam.. nie jadłam jeszcze takich, ale wyglądają bardzo ciekawie :)
OdpowiedzUsuń