Sezon rabarbarowy rozpoczynam drożdżówkami z rabarbarem, budyniem i kruszonką - pyszna klasyka na bogato. :)
Drożdżówki z rabarbarem, budyniem i kruszonką
- 1 kg mąki pszennej
- 1,5 szklanki mleka
- 200 g roztopionego letniego masła
- 2 jajka
- 50 g świeżych drożdży
- 1,5 szklanki cukru
- szczypta soli
- skórka z cytryny
- 2 łyżki cukru waniliowego
- + białko do posmarowania bułek + odrobina mleka
Zaczyn - drożdże kruszymy, dodajemy łyżkę cukru i 2 łyżki
mąki, zalewamy połową szklanki ciepłego mleka- dokładnie mieszamy do uzyskania
jednolitej masy. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na 20 minut.
Do dużej miski dodajemy wszystkie składniki- pozostałą mąkę,
sól, cukier, masło, mleko, jajko i żółtka. Dodajemy zaczyn i wyrabiamy na
miękki i elastyczne ciasto. Wyrobione
posypujemy odrobiną mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce
aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrabiamy. Odrywamy
kawałki ciasta o wadze ok. 100 g (powinniśmy uzyskać ok. 20 dużych bułeczek) i turlamy kulki - układamy w dość dużych
odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - maksymalnie 6 - 7 sztuk
na blachę. Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Po ok. 30 minutach za
pomocą lekko omączonej szklanki robimy zgłębienia w każdej bułeczce - mocno
dociskając do blachy. Tak powstałe środki wypełniamy budyniem (ok. 1 duża
łyżka) i rabarbarem(ok. 1 duża łyżka).
Rant bułeczek smarujemy rozbełtanym z odrobiną mleka białkiem. Wierzch posypujemy
kruszonką. Bułki pieczemy ok. 25-30
minut temp. 180 stopni. Rant upieczonych jeszcze ciepłych drożdżówek lukrujemy
(sok z 1 cytryny + cukier puder ile zabierze).
Budyń:
- 3 szklanki mleka
- łyżka masła
- pół szklanki cukru
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 4 płaskie łyżki mąki pszennej
- 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- żółtko
W szklance mleka rozrabiamy mąki i żółtko. Pozostałe mleko
razem z masłem, cukrem i ekstraktem waniliowym zagotowujemy. Do gotującego się
mleka dodajemy rozprowadzone mąki i cały czas mieszamy do uzyskania gęstego
budyniu - co dzieje się błyskawicznie. Chwilę gotujemy na małym ogniu, żeby
mąka straciła surowość. Budyń studzimy.
Rabarbar:
- 1 kg rabarbaru
- cukier do smaku - ok. 1 szklanki
- łyżka masła
Rabarbar kroimy w dość dużą kostkę. Przekładamy do garnka i zasypujemy
cukrem - podgrzewamy na małym ogniu. Kiedy puści sok, zwiększamy nieco płomień
i dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy łyżkę masła. Rabarbar przekładamy na
sito i odcedzamy nadmiar soku.
Kruszonka:
- szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 150 g zimnego masła
Z mąki, cukru i masła palcami robimy kruszonkę.
Mmm, jak pysznie wyglądają)))
OdpowiedzUsuńPycha ! Koniecznie muszę zrobić takie bułeczki z rabarbarem 😊
OdpowiedzUsuńPycha ! Koniecznie muszę zrobić takie bułeczki z rabarbarem 😊
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda! ;-)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe komentarze :) A bułeczki zdecydowanie polecam. Można je z powodzeniem mrozić (jeśli nie dacie rady zjeść wszystkich). Po wyjęciu z zamrażalnika wystarczy wstawić je na parę minut do mikrofali i będą smakowały jak dopiero co wyciągnięte z piekarnika ;) .
OdpowiedzUsuń