czwartek, 4 lutego 2016

Kasztanki na jabłkach- ekspresowe



 Mini pączusie w wersji nieco odchudzonej- ciasto jest na bazie jabłek, bez dodatku tłuszczu. Coś dla miłośników nieco  cięższych ciast drożdżowych. Pączusie nie wchłaniają tłuszczu i są delikatnie słodkie.  Najlepiej smakują oblane lukrem cytrynowym. Polecam serwować je od razu po usmażeniu. Ich największą zwolenniczką  jest moja mama :) .

Kasztanki (czyli małe pączusie) na jabłkach

 Składniki:
·         2 średnie jabłka - starte na tarce o dużych oczkach i lekko odciśnięte z nadmiaru soku
·         2 szklanki mąki
·         1 duże jajko
·         7 g suchych drożdży
·         6 łyżek cukru pudru
·         cynamon do smaku

na lukier:
·         sok z cytryny
·         cukier puder ile zabierze

Jabłka, mąkę, jajko, drożdże, cukier puder i cynamon wyrabiamy dłonią na jednolitą masę. Formujemy z niej pączki wielkości orzecha włoskiego. Pozostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem na kilkanaście minut, żeby ciasto popracowało. W tym czasie rozgrzewamy olej. Pączki pieczemy na średnim ogniu z każdej strony. Zajmuje to troszkę więcej czasu niż w przypadku pączków na proszku do pieczenia.
Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Pokrywamy lukrem przygotowanym z soku z cytryny i cukru pudru. Smacznego!




2 komentarze:

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)