Mini pączusie w wersji nieco odchudzonej- ciasto jest na bazie jabłek, bez dodatku tłuszczu. Coś dla miłośników nieco cięższych ciast drożdżowych. Pączusie nie wchłaniają tłuszczu i są delikatnie słodkie. Najlepiej smakują oblane lukrem cytrynowym. Polecam serwować je od razu po usmażeniu. Ich największą zwolenniczką jest moja mama :) .
Kasztanki (czyli małe pączusie) na jabłkach
·
2 średnie jabłka - starte na tarce o dużych
oczkach i lekko odciśnięte z nadmiaru soku
·
2 szklanki mąki
·
1 duże jajko
·
7 g suchych drożdży
·
6 łyżek cukru pudru
·
cynamon do smaku
na
lukier:
·
sok z cytryny
·
cukier puder ile zabierze
Jabłka, mąkę, jajko, drożdże, cukier puder
i cynamon wyrabiamy dłonią na jednolitą masę. Formujemy z niej pączki wielkości
orzecha włoskiego. Pozostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem na kilkanaście minut, żeby ciasto popracowało. W tym
czasie rozgrzewamy olej. Pączki pieczemy na średnim ogniu z każdej strony. Zajmuje
to troszkę więcej czasu niż w przypadku pączków na proszku do pieczenia.
Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku
papierowym. Pokrywamy lukrem przygotowanym z soku z cytryny i cukru pudru.
Smacznego!
pewnie smakują rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńsalt likit
OdpowiedzUsuńsalt likit
dr mood likit
big boss likit
dl likit
dark likit
PA8