Udziec z indyka rozmarynowo-estragonowy - domowa wędlina
Składniki:
·
udziec z indyka ze skórką i kością 1- 1,2kg
·
łyżeczka suszonego rozmarynu
·
łyżeczka suszonego estragonu
·
4 łyżko oleju rzepakowego
·
łyżeczka soli
·
pół łyżeczki pieprzu
·
ząbek czosnku
·
łyżeczka mielonej trawy cytrynowej
Czosnek drobno siekamy, dodajemy do
moździerza. Do moździerza dodajemy pozostałe przyprawy oraz olej i ucieramy.
Masą nacieramy pierś indyka- marynatę wcieramy pod skórkę. Pozostawiamy na co
najmniej 2 godziny do zamarynowania. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy ok. 2 godziny temp. 180 stopni od
czasu do czasu podlewając sosem spod pieczenia. Po wyjęciu z piekarnika mięso zawijamy w folię aluminiową, żeby
jeszcze w środku delikatnie dochodziło. Po wystudzeniu mamy idealną wędlinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz