Krokiety ziemniaczane z jarmużem i bazylią
Składniki:
·
1 kg ugotowanych, obranych ziemniaków
·
2 cebule
·
125 g jarmużu
·
1 jajko
·
1 łyżka mąki ziemniaczanej
·
Kilka
łyżek oleju
·
Sól
·
Pieprz
·
bułka tarta do panierowania
Sałatka:
·
rukola
·
garść czarnych oliwek
·
5 łyżek oleju rydzowego
·
łyżka octu balsamicznego
·
pół łyżeczki soli
·
1/4 łyżeczki pieprzu
·
łyżeczka miodu
Ziemniaki ugniatamy tłuczkiem na gładką
masę. Na odrobinie oleju smażymy na złocisto cebulkę pokrojoną w drobną kostkę
oraz jarmuż. Warzywa przekładamy do masy ziemniaczanej. Dodajemy jajko, mąkę,
drobno posiekane listki bazylii. Całość doprawiamy solą i
pieprzem i wyrabiamy na gładka masę. Z masy formujemy krokiety, które
panierujemy w bułce tartej. Smażymy na
złoto z każdej strony. Podajemy z
sałatką z rukoli.
Na talerzu wykładamy rukolę, dodajemy
przecięte na pół oliwki. W oddzielnym naczyniu łączymy olej, ocet, miód, sól i
pieprz. Sosem polewamy sałatkę.
Smacznego!
Wyrzucamy bułkę tartą i jem!!! ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie!
OdpowiedzUsuń