Ciasto figlarz
Składniki:
·
370 g herbatników Petit Buerre Kakao
·
50 g paluszków solonych
·
100 g miękkiego masła
·
320 g marmolady truskawkowej
na krem
budyniowy:
· 3 szklanki mleka
·
250 g
kwaśnej gęstej śmietany 18%
·
5 żółtek
·
2 łyżki mąki
pszennej
·
3 łyżki mąki
ziemniaczanej
·
łyżeczka
ekstraktu waniliowego
·
400 g
miękkiego masła
masa
pierniczkowa:
·
pierniczki z nadzieniem truskawkowym 150 g
·
pierniczki z nadzieniem śliwkowym 150 g
·
100 g
miękkiego masła
·
400 g
gęstego serka waniliowego homogenizowanego
·
skórka
otarta z cytryny
masa kasztanowa:
·
krem z
kasztanów jadalnych 270 g
·
500 g serka
mascarpone
·
4 łyżki
cukru pudru
·
sok z
cytryny
masa
cytrynowa:
·
sok z 2
cytryn
·
2 żółtka
·
2 jajka,
·
½ szklanki cukru
·
2 łyżki domowego cukru waniliowego
·
2 łyżki zimnego masła,
·
duża szczypta
soli,
Do dekoracji- jajeczka czekoladowe
Na dnie foremki o wymiarach 35 x 24 cm wykładamy
pojedynczą warstwę herbatników.
Krem budyniowy:
Śmietanę i 2 szklanki mlekazagotowujemy z cukrem
waniliowym. W 1 szklance mleka rozrabiamy mąki oraz żółtka. Do gotującej się
śmietany dodajemy żółtkowy budyń i całość dobrze mieszamy- najlepiej miotełką-
żeby masa zgęstniała i nie powstały grudki. Na sam koniec dodajemy ekstrakt
waniliowy. Masę studzimy i miksujemy z masłem. Równomiernie rozprowadzamy na
herbatnikach (część odkładamy do dekoracji ciasta).
Pozostałe herbatniki blendujemy z paluszkami i miękkim masłem. Ciasto rozprowadzamy równomiernie na masie budyniowej. Masę ciasteczkową smarujemy powidłami.
Na powidłach układamy masę pierniczkową- pierniczki blendujemy z miękkim masłem i serkiem, pod koniec dodajemy skórkę otartą z cytryny.
Pozostałe herbatniki blendujemy z paluszkami i miękkim masłem. Ciasto rozprowadzamy równomiernie na masie budyniowej. Masę ciasteczkową smarujemy powidłami.
Na powidłach układamy masę pierniczkową- pierniczki blendujemy z miękkim masłem i serkiem, pod koniec dodajemy skórkę otartą z cytryny.
Krem z kasztanów miksujemy z cukrem pudrem i mascarpone. Masę lekko
zakwaszamy sokiem z cytryny. Krem wykładamy na warstwę pierniczkową.
Sok z cytryn podgrzewamy. Jajka i żółtka miksujemy na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym. Cały czas miksując powoli dolewamy do jajek gorący sok cytrynowy. Masę przelewamy do garnka i na małym ogniu, cały czas ubijając ręczną trzepaczką, podgrzewamy aż masa zgęstnieje (ok. 20 minut). Dodajemy zimne masło i sól. Masę przekładamy na masę kasztanową. Ciasto dobrze schładzamy w lodówce. Kroimy w kwadraty, na każdym układamy czekoladowe jajeczko. Smacznego!
Nie znałam takiego ciasta, kusi:)
OdpowiedzUsuńSuper nazwa, a ciasto wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńNazwa rewelka :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy krem kasztanowy i pierniczkowy - super połączenie! Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńFiglarz to ciastko, które mimo mojego beztaleńcia MUSZĘ wykonać :) Obłęd! :)
OdpowiedzUsuńNie słyszałam o takim, ale wygląda cudownie
OdpowiedzUsuń