Migdałowy tort owoce leśne
Na ciasto:
·
350 g miękkiego masła
·
skórka otarta z 1 cytryny
·
350 g cukru pudru
·
350 g mąki
·
2 łyżeczki proszku do pieczenia
·
50 g zmielonych migdałów
·
6 jaj
Przygotowujemy ciasto- masło miksujemy z cukrem pudrem. Kiedy masa będzie
lekka i puszysta, dodajemy skórkę otartą z cytryny. Mąkę mieszamy z proszkiem
do pieczenia oraz migdałami. Jajka wybijamy do dużej miski. Do masy maślanej
naprzemiennie dodajemy suche składniki i jajka.
Gotowe ciasto przelewamy do
tortownicy (średnica 26 cm) i
pieczemy w temp. 180 stopni, termoobieg,
ok. 60 minut. Po wystudzeniu placek dzielimy na 2.
Masa owocowa
·
1 kg mrożonych owoców jagodowych- u mnie maliny
·
1,5 szklanki cukru
·
2 budynie na 3/4 l mleka
·
2,5 czubatych łyżek mąki
ziemniaczanej
·
3 żółtka
·
¾ szklanki mleka
·
400 g miękkiego masła
Rozmrożone
owoce dobrze blendujemy, a następnie przecieramy
przez gęste sito. Owoce zagotowujemy z cukrem. Proszek budyniowy, mąkę oraz
żółtka łączymy z mlekiem- najlepiej zrobić to za pomocą miotełki, wówczas
unikniemy grudek. Taką mieszankę przelewamy do gotujących się owoców. Chwilę
gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje, cały czas mieszając i uważając,
aby nie przypalić owocowego budyniu.
Całość odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło dokładnie ucieramy, stopniowo
dodając zimny budyń.
Na
jeden placek wykładamy połowę kremu. Przykrywamy drugim plackiem. Pozostałym
kremem smarujemy wierzch i boki tortu. Zdobimy gorzkim kakao. Ciasto podajemy
schłodzone. Smacznego!
Wygląda bardzo apetycznie. I ten malinowy kolor, pycha!
OdpowiedzUsuńDzięki :)
Usuń