Klasyczne, łatwe do przygotowania ciasto z dużą ilością bakalii i kandyzowanych owoców. Tych ostatnich możecie dodać według uznania od 300 do 400 g. Ja zazwyczaj daję 30 dag, ale jeśli lubicie ciasto mocno najeżone bakaliami dajcie więcej ;) . Czas pieczenia uzależniony jest do wielkości keksówki, jakiej użyjecie do pieczenia. Moje ciasto - pieczone w keksówce nieco mniejszej niż klasyczna- jest nieduże za to wyższe, w związku z czym czas pieczenia jest też nieco dłuższy - dochodzi do 75 minut. Wybierając większą keksówkę skracamy czas pieczenia - może wystarczyć Wam 55-60 minut. Zasada jest prosta- pieczemy do tzw. suchego patyczka.
Keks
Składniki:
·
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
·
1 szklanka cukru
·
200 g miękkiego masła
·
5 jajek
·
300-400 g posiekanych bakalii i kandyzowanych
owoców i warzyw
·
1 łyżka mąki pszennej
·
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
·
skórka otarta z 1cytryny
Dekoracja:
- sok z połowy cytryny
- cukier puder ile zabierze
- pomarańczowa skórka kandyzowana
Owoce knadyzowane i bakalie zalewamy
wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie dokładnie osączamy, osuszamy
i lekko siekamy. Obsypujemy mąką.
Miękkie masło ucieramy z cukrem dodając
stopniowo po jednym żółtku. Pod koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do
pieczenia oraz skórkę otartą z 1 cytryny. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą
soli. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Dodajemy bakalie i ponownie
dokładnie mieszamy.
Piękny keks!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń