Ciasto na maśle orzechowym - bezglutenowe
Składniki
(forma 24 x 24 cm)
- 1 i 1/2 szklanki mąki owsianej
- 150 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka
- 180 g masła orzechowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- draże kokosowe 100 g - opcjonalnie
Polewa:
- 5 łyżek powideł śliwkowych
- 4 łyżki masła orzechowego
- 50 g miękkiego masła
- 3 łyżki mleka w proszku - opcjonalnie
Dodatkowo:
- 50 g białej czekolady
- łyżka mleka
- łyżka masła
Masło ucieramy z masłem orzechowym i cukrem. Cały czas
miksując dodajemy naprzemiennie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i
jajka. Na końcu dodajemy draże i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do
foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Pieczemy w temp. 180 stopni do
tzw. suchego patyczka ok. 50 minut.
Składniki na
polewę dokładnie ucieramy i wykładamy na upieczone i wystudzone ciasto. Białą
czekoladę topimy z łyżką mleka i masła nad gorąca kąpielą wodną. Roztopioną
rozprowadzamy kleksami po masie orzechowo-powidłowej i za pomocą widelca
tworzymy dekoracyjne wzory. Ciasto schładzamy.
Smacznego!
Wyglada super :) Idealne na jesienny weekend :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
UsuńJakie fajne! Masło orzechowe to ja uwielbiam. Mogłabym je jeść - łyżkami :) A w cieście rzadko się je spotyka. Super propozycja. Pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuńJa również jestem fanką masła orzechowego, dlatego często po nie sięgam. W tym ciachu smak masła orzechowego czuć bardzo wyraźnie, więc dla osób lubiących ten przysmak jest idealne. Pozdrawiam ciepło :) .
Usuń