Knedle z mięsem i kiszoną kapustą
Składniki (na 25 dużych knedli):
Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Dodajemy mąkę, jajka i sól.
Wyrabiamy dłonią gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na mniejsze części. Z każdej formujemy placuszek, na którym łyżkę
farszu . Placuszkiem otulamy mięso formując zgrabną kulkę. Knedle układamy na
posypanej mąką deseczce.
Gotowe knedle gotujemy w osolonej wodzie- knedle wkładamy partiami do
wrzątku i gotujemy ok. 5 minut od momentu wypłynięcia.
Knedle podajemy z okrasą.
Farsz:
- 600 g ugotowanej szynki wieprzowej (waga po ugotowaniu)
- 200 g kapusty kiszonej
- puszka kukurydzy
- sól
- pieprz cytrynowy
- 1 średniej wielkości marchewka
- 1 duża cebula
- 4 łyżki majonezu
- łyżka octu balsamicznego
- 200 ml śmietany
- olej rzepakowy do smażenia
Okrasa:
- cebulka
- boczek
Na patelni na odrobinie oleju złocimy drobno
posiekaną cebulkę, dodajemy marchewkę pokrojoną w drobną kostkę oraz odsączoną i posiekaną kapustę
kiszoną i smażymy do miękkości. Kapusta powinna być lekko przysmażona.
Warzywa dodajemy do ugotowanej i zmielonej szynki wieprzowej. Dodajemy
odsączoną z zalewy kukurydzę. Dodajemy majonez, śmietanę, sól, pieprz i ocet
balsamiczny. Wyrabiamy na jednolity farsz.
A u mnie w domu knedelki robi się głównie na słodko. Tym bardziej bym się skusiła na nieznany mi dotąd przepis w wersji na wytrawnie. Pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuń