Dzisiejszy przepis bierze udział w akcji #Ambition z dbałością. Zadaniem jej uczestników jest przygotowanie smacznego i zdrowego posiłku oraz estetyczne zaprezentowanie serwowanej potrawy. W dbałości o każdy szczegół, przygotowałam pyszne ciasto - tym razem nieco przewrotnie, bo w wersji wytrawnej. Zdrowy torcik bazuje na płatkach owsianych, doprawiony jest aromatycznymi przyprawami i wzbogacony warzywami. Wieńczy go pięknie zielony bazyliowy krem oraz muśnięcia jogurtu greckiego. To fajna alternatywa tortu dla tych, którzy ze słodyczy najlepiej lubią śledzie ;) . Zapraszam!
Owsiany torcik z bazyliowym kremem
Składniki na ciasto owsiane:
- 2 pełne
szklanki płatków owsianych
- 1,5
szklanki mleka
- 150 g
miękkiego masła
- łyżeczka
soli
- 3 jajka
- 1 szklanka mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- pół
łyżeczki gałki muszkatołowej
- łyżeczka
słodkiej papryki
- szczypta
imbiru
- garść
uprażonych pestek dyni
- garść
ziaren kukurydzy z puszki - 1/2 puszki - 110 g (waga po odsączeniu zalewy)
Płatki owsiane dodajemy do gotującego się
mleka i jeszcze chwilę gotujemy. Odstawiamy do lekkiego
przestygnięcia. Masło ucieramy z przyprawami (wymieszane sól, gałka, imbir,
papryka), dodajemy po jednym jajku i porcjami płatki owsiane oraz mąkę
wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na sam koniec dodajemy pestki dyni i
kukurydzę - całość dokładnie mieszamy. Przekładamy do tortownicy wysmarowanej
masłem i wysypanej mąką. Ciasto pieczemy ok. 45
minut, temp. 190 stopni do tzw. suchego patyczka.
Krem bazyliowy:
- garść bazylii
- olej spod suszonych pomidorów - kilka łyżek
- sól
- pieprz
- łyżeczka miodu
- łyżka octu balsamicznego
- ząbek czosnku
- garść orzeszków ziemnych
- 200 g miękkiego masła
Bazylię,
sól, pieprz, miód, ocet, czosnek i orzeszki blendujemy dolewając stopniowo olej
do uzyskania gęstego sosu- pasty pesto. Masło miksujemy na puszystą masę.
Stopniowo cały czas miksując dodajemy po łyżce pasty pesto - w sumie ok. 3-4
łyżki. Krem wstawiamy do schłodzenia do lodówki. Następnie pokrywamy nim
wierzch wystudzonego placka. Dekorujemy kleksem jogurtu greckiego.
Uwaga - dla czytelników bloga na na hasło ZDROWE-GOTOWANIE w sklepie Dajar. przewidziana została 10% zniżka na produkty Ambition.
Lubię bazylię. Torcik wytrawny jadłam tylko raz w życiu i z chęcią skusiłabym się na niego jeszcze raz... w tak apetycznym wydaniu. Pozdrowionka! :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda, a przecież ponoć jemy oczami!
OdpowiedzUsuń