czwartek, 20 października 2016

Owsiany torcik z bazyliowym kremem

Dzisiejszy przepis bierze udział w akcji #Ambition z dbałością. Zadaniem jej uczestników jest przygotowanie smacznego i zdrowego posiłku oraz estetyczne zaprezentowanie serwowanej potrawy. W dbałości o każdy szczegół, przygotowałam pyszne ciasto - tym razem nieco przewrotnie, bo w wersji wytrawnej. Zdrowy torcik bazuje na płatkach owsianych, doprawiony jest aromatycznymi przyprawami i wzbogacony warzywami. Wieńczy go pięknie zielony bazyliowy krem oraz muśnięcia jogurtu greckiego. To fajna alternatywa tortu dla tych, którzy ze słodyczy najlepiej lubią śledzie ;) . Zapraszam!

Owsiany torcik z bazyliowym kremem



 Składniki na ciasto owsiane:
  • 2 pełne szklanki płatków owsianych
  • 1,5 szklanki mleka
  • 150 g miękkiego masła
  • łyżeczka soli
  •  3 jajka
  •  1  szklanka mąki
  •  2 płaskie  łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta imbiru
  • garść uprażonych pestek dyni
  • garść ziaren kukurydzy z puszki - 1/2 puszki - 110 g (waga po odsączeniu zalewy) 

Płatki owsiane dodajemy do gotującego się mleka  i jeszcze chwilę gotujemy. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.  Masło ucieramy z przyprawami (wymieszane sól, gałka, imbir, papryka), dodajemy po jednym jajku i porcjami płatki owsiane oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.  Na sam koniec dodajemy pestki dyni i kukurydzę - całość dokładnie mieszamy. Przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Ciasto pieczemy ok. 45  minut, temp. 190 stopni do tzw. suchego patyczka.

Krem bazyliowy:
  • garść bazylii
  •  olej spod suszonych pomidorów - kilka łyżek
  •    sól
  •   pieprz
  •   łyżeczka miodu
  • łyżka octu balsamicznego
  • ząbek czosnku
  • garść orzeszków ziemnych
  • 200 g miękkiego masła

Bazylię, sól, pieprz, miód, ocet, czosnek i orzeszki blendujemy dolewając stopniowo olej do uzyskania gęstego sosu- pasty pesto. Masło miksujemy na puszystą masę. Stopniowo cały czas miksując dodajemy po łyżce pasty pesto - w sumie ok. 3-4 łyżki. Krem wstawiamy do schłodzenia do lodówki. Następnie pokrywamy nim wierzch wystudzonego placka. Dekorujemy kleksem jogurtu greckiego.




Uwaga - dla czytelników bloga na na hasło ZDROWE-GOTOWANIE w sklepie Dajar.  przewidziana została  10% zniżka na  produkty Ambition. 

http://sklep.dajar.pl/ambition
  Ambition z dbałością

2 komentarze:

  1. Lubię bazylię. Torcik wytrawny jadłam tylko raz w życiu i z chęcią skusiłabym się na niego jeszcze raz... w tak apetycznym wydaniu. Pozdrowionka! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wygląda, a przecież ponoć jemy oczami!

    OdpowiedzUsuń