Rurki z kokosową bitą śmietaną - bez mleka, bez glutenu
(rurki owsiane z kremem koksowym)
Składniki na około 16-18
rurek:
- 4 białka
- 1/2 szklanki wody z mleczka kokosowego
- szklanka drobnego cukru do wypieków
- szczypta soli
- 1 szklanka mąki owsianej
- 1/3 szklanka mąki kukurydzianej
- 150 g roztopionego masła
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
Kokosowa bita
śmietana:
- puszka - 400 ml - mleka kokosowego
- 1,5 łyżki cukru pudru
Puszkę mleczka kokosowego dobrze chłodzimy- 1-2 dni w
lodówce lub 0,5 - 1 godzina w zamrażalniku. Puszkę otwieramy, zlewamy wodę (ją
wykorzystamy do ciasta na rurki), a do wysokiego naczynia przekładamy samą
gęstą kokosową śmietankę. Dodajemy cukier puder i ubijamy na puszysto.
Rurki:
Białka
miksujemy ze zlaną wodą z mleczka kokosowego. Dodajemy cukier, sól, pastę waniliową, masło i stopniowo mąki -
miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
Ciasto
porcjami wykładamy do waflownicy (ok. 1-1,5 łyżki na rurkę, ciasto jest dość
gęste) i pieczemy wafle - ok. 1- 1,5 minuty - na złoty kolor (na poziomie 3/4
mocy). Od razu po wyjęciu wafel okręcamy dookoła rączki np. drewnianej łyżki
lub dookoła foremek na rurki.
Chwilę
przytrzymujemy i pozostawiamy do wystygnięcia. Rurki musimy zawijać od
razu po zdjęciu z waflownicy- błyskawicznie zastygają i chwila zawłoki spowoduje,
że upieczone wafle nie dadzą się zawinąć. Rurki napełniamy przygotowanym
kremem. Smacznego!
Ps. Idealnym
narzędziem do zwijania rurek jest okrągły trzonek długiej drewnianej łyżki. Aby
łatwo było nam zawijać rurki (a pamiętajmy, że wymaga to wprawy, gdyż pracujemy
na bardzo gorącym cieście, które błyskawicznie zastyga), warto poświęcić jedną
łyżkę i odpiłować od niej zakończenie, pozostawiając jedynie trzonek. Taki
bardzo cienki wałeczek układamy na jednej stronie upieczonego placka waflowego
i błyskawicznie turlając po blacie zwijamy rurkę.
Rurki z kremem uwielbiam. A z kokosowym kremem nigdy ich nie jadłam. Kokos to mój przysmak, więc coś czuję, że jakbym się zabrała za pałaszowanie tych pyszności to bym nie mogła przestać ;) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń