Roladki schabowe z pastą koperkową na bazie cieciorki
Składniki
(16 roladek):
- ok. 1,5 kg kawałek schabu
- 2 puszki cieciorki (800g)
- ząbek czosnku
- słoik zielonych pomidorów z zalewy lub kiszona kapusta
- 2 pęczki koperku
- olej spod suszonych pomidorów
- kilka suszonych pomidorów
- sól
- pieprz
- bułka tarta- panko
- mąka pszenna
- 2 jajka do panierowania
Ciecierzycę
odsączamy z zalewy, dodajemy posiekany czosnek, sól, pieprz, suszone pomidory i
kilka łyżek oleju spod suszonych pomidorów i dokładnie blendujemy. Dodajemy
drobno posiekany koperek i dokładnie mieszamy.
Schab
porcjujemy na kawałki i rozbijamy jak na kotlety, solimy i pieprzymy z obu
stron.
Każdy płat
schabu smarujemy cienką warstwą pasty z cieciorki, układamy plasterki zielonych
pomidorów lub kiszonej kapusty i zawijamy. Roladki obtaczamy w odrobinie mąki,
następnie w rozbełtanych z wodą jajkach i bułce tartej. Tak przygotowane
roladki obsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju z każdej strony. Przekładamy do
naczynia żaroodpornego, skrapiamy odrobiną oleju i pieczemy ok. 20-25 minut,
temp. 180 stopni. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz