Szarlotka tania i prosta. Pyszna i szybka. Czego chcieć więcej? Kruche ciasto to zaledwie 4 podstawowe składniki, do tego mus jabłkowy i aromatyczny cynamon. Delikatne muśnięcie cukrem pudrem i efektowne jesienne ciasto gotowe. Ten przepis to gwarancja sukcesu. Ciasto znika błyskawicznie. Zapraszam do przetestowania przepisu - a może zechcesz podesłać mi zdjęcie swojego dzieła? ;)
Szarlotka na kruchym cieście w kratkę
Na ciasto:
Nadzienie
jabłkowe:
- ok. 1,5 kg jabłek
- łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki cukru
Dodatkowo:
- cukier puder
- 1 białko
Mąkę, szczyptę
soli i cukier dokładnie mieszamy. Dodajemy zimne masło i całość siekamy do
uzyskania kruszonki. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy jednolite ciasto.
Wstawiamy je na minimum 1 godzinę do lodówki - a najlepiej na całą noc.
Tortownicę (średnica
26 cm) smarujemy masłem i wysypujemy mąką.
2/3 ciasta
wałkujemy na kształt blachy, wylepiamy nim spód formy, nakłuwamy widelcem i
smarujemy rozbełtanym białkiem. Wstawiamy do piekarnika na ok. 25 minut, temp. 180 stopni. Spód lekko studzimy. Część pozostałego ciasta wałkujemy i wykrawamy paseczki, którymi wylepiamy rant tortownicy.
Obrane
jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do garnka i smażymy aż
odparuje nadmiar soku. Dodajemy cukier, cynamon i bułkę tartą. Wystudzone
jabłka przekładamy na podpieczony spód. Pozostałe ciasto wałkujemy na kształt
formy. Wykrawamy cienkie paseczki i układamy na jabłkach dekoracyjną kratkę.
Kratkę smarujemy rozbełtanym białkiem. Szarlotkę pieczemy ok. 40 minut.
Podajemy posypaną cukrem pudrem.
Moja mama też taką kratkę na szarlotkach układa :) Podnosi to walory estetyczne. Wspaniałe ciasto :) Pozdrowionka cieplutkie :)
OdpowiedzUsuńMoja również ;) Mi nigdy nie wyszła tak idealnie równa, jak jej :)
OdpowiedzUsuńSzarlotka- smak dzieciństwa. Uwielbiam.
OdpowiedzUsuń