Kolejny pomysł na słodkości tłustoczwartkowe. Tym razem będą to słodkie pączusie przygotowane na bazie szpinaku. Błyskawiczne do zrobienia, mięciutkie i puszyste. Nie bójcie się- w cieście szpinaku nie wyczujecie.Nadaje mu jedynie piękny kolor i odpowiednią konsystencję. Z pomarańczowym lukrem to prawdziwy rarytas. Idealny deser dla zabieganych. Polecam. :)
Pączki na szpinaku - ekspresowe tłustoczwartkowe
Ciasto - ok. 20 sztuk:
·
szklanka mąki pszennej + trochę do podsypywania
w trakcie formowania pączków
·
160 g odciśniętego rozmrożonego posiekanego
szpinaku (waga po odsączeniu z wody)
·
4 łyżki
cukru pudru
·
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
·
1 duże jajko
·
łyżeczka ekstraktu waniliowego
·
skórka otarta z pomarańczy
·
ok. 10 łyżeczek kremu czekoladowego -
opcjonalnie
dodatkowo:
·
olej do smażenia
·
na lukier- sok z pomarańczy + cukier puder ile
zabierze
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy szpinak, ekstrakt waniliowy, skórkę pomarańczową oraz jajko. Ręką zagniatamy jednolite ciasto. W razie potrzeby podsypujemy odrobiną mąki. Z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego - aby ciasto nie kleiło się nam do rąk, oprószmy dłonie mąką. Możemy przygotować też wersję z nadzieniem- wówczas kulkę spłaszczamy, pośrodku układamy 1/2 łyżeczki kremu czekoladowego i ponownie turlamy kulkę. Smażymy z każdej strony na złoto na dobrze rozgrzanym oleju. Odsączmy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Każdego pączka pokrywamy pomarańczowym lukrem- ucieramy sok z pomarańczy z cukrem pudrem do uzyskania konsystencji średnio gęstego lukru. Smacznego!
Niesamowite! Bardzo ciekawa jestem, jak smakują :-)
OdpowiedzUsuńZachęcam do przetestowania :) .
UsuńPani Ewo, a zamiast proszku można by dać drożdży?
OdpowiedzUsuńNie wolałabym na pomysl pączków ze szpinakiem. Koniecznie musze wypróbować ten przepis!
OdpowiedzUsuń