Wytrawne pączki ekspresowe
Ciasto - ok. 20 sztuk:
·
szklanka mąki pszennej+ trochę do podsypywania w
trakcie formowania pączków
·
125-150 g serka kremowego smakowego- u mnie o
smaku pesto i rukoli
·
1/3 łyżeczki soli
·
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
·
1 duże jajko
·
1/3 łyżeczki słodkiej papryki
·
ok. 20 czarnych oliwek
dodatkowo:
·
olej do smażenia
·
słodka papryka do posypania
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, solą i papryką. Dodajemy serek oraz jajko. Ręką zagniatamy jednolite ciasto. W razie potrzeby podsypujemy odrobiną mąki. Z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego- aby ciasto nie kleiło się nam do dłoni, oprószmy ręce mąką. Do każdej kuleczki wciskamy do środka po jednej oliwce. Smażymy z każdej strony na złoto na dobrze rozgrzanym oleju. Odsączmy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Posypujemy czerwoną papryką. Smacznego!
dopisek 05.02.2016
Na wytrawne pączki skusił się czytelnik bloga - Pan Tomasz. Wybrał serek o smaku bazylii i pomidorów. :) . Bardzo dziękuję za przesłane zdjęcie.
super pomysł:) zapraszam na konkurs http://jedzismakuj.blogspot.com/2016/01/konkurs-kulinarna-frajda-przepisy.html
OdpowiedzUsuńDziękuję za zaproszenie :)
UsuńWidzę, że teraz na blogach kulinarnych sezon na przepisy na pączki i faworki : ) Choć nie mam nic przeciwko tradycyjnej wersji na słodko, Twój przepis mocno mnie zaintrygował. Prosty i szybki w wykonaniu, idealny do wypróbowania przed imprezą. Lubię takie niecodzienne pomysły, zwłaszcza jeśli dają okazję do skosztowania ciekawych połączeń smakowych. Zaraz przejrzę inne Twoje przepisy na oryginalne pączki, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, że ten przepis przypadł Ci do gustu. Mam nadzieję, że pozostałe przepisy tłustoczwartkowe i karnawałowe na moim blogu również trafią w Twój gust. Życzę miłego przeglądania wpisów. Pozdrawiam :)
Usuń