Dziś pomysł na pyszną rybkę. Dorsz z chrupiącą złocistą skórką w towarzystwie zdrowej past na bazie awokado i tradycyjnych zasmażanych buraczków. Pycha ;) .
Dorsz z pastą z awokado i zasmażanymi buraczkami
Składniki:
·
filet z dorsza ze skórką
·
sól
·
pieprz
·
olej rzepakowy do smażenia
Pasta:
·
1 awokado - polecam hass
·
łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
·
pół łyżeczki soli
·
duża szczypta pieprzu
·
łyżka soku z cytryny
·
Buraczki
zasmażane:
· ok. 5 buraków
· 1-2 łyżki masła klarowanego
·
łyżka mąki pszennej
·
sól
·
pieprz
·
sok z cytryny
·
cebula
Umyte buraki gotujemy do miękkości- ok. 60 minut. Wystudzone obieramy i
ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na
dużej patelni na maśle klarowany smażymy drobno posiekaną cebulkę. Dodajemy
buraczki i chwilę smażymy. Buraczki zasypujemy mąką i dokładnie mieszamy.
Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. W razie potrzeby możemy dodać
trochę więcej masła. Tak przygotowane buraczki zasmażane możemy zawekować-
prosto z patelni przekładamy do słoików, dokładnie zakręcamy i odstawiamy do
góry nogami aż całkowicie wystygną.
Dojrzałe awokado ucieramy ze śmietaną, sokiem z cytryny, solą i
pieprzem na gładką pastę.
Dorsza ze skórką porcjujemy na zgrabne kawałki. Delikatnie nacinamy od
strony skóry. Rybę solimy i pieprzymy. Układamy skórką do dołu na dobrze
rozgrzanym oleju rzepakowym. Smażymy z obu stron. Pod koniec dodajemy łyżkę
masła. Rybę przekładamy na ręcznik papierowy.
Na
talerzu wykładamy porcję pasty z
awokado. Układamy porcję dorsza oraz zasmażanych buraczków. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz