Na blogu znajdziecie kilka przepisów na domowe wędliny. Dziś pomysł na soczystą i delikatną szynkę peklowaną. Koniecznie przetestujcie ;) .
Szynka peklowana gotowana- domowa wędlina
SKŁADNIKI:
- szynka wieprzowa ok. 1,5 kg
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 2 goździki
- 6 ziaren pieprzu
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- łyżeczka cząbru - można pominąć
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka cukru
- 50 g soli peklowej (używam firmy Prymat)
- 1-1,5 litra przegotowanej wody
W moździerzu
ucieramy wszystkie przyprawy, pod koniec dodając sól peklową. Tak przygotowaną
marynatą dokładnie nacieramy szynkę z każdej strony. Przekładamy na pojemnika.
Zalewamy przegotowaną, wystudzoną wodą, tak by mięso było dokładnie pokryte.
Pojemnik szczelnie zamykamy i wstawiamy do lodówki na ok. 10 dni, pamiętający
by codziennie przewrócić szynkę na drugą stronę. Po tym czasie szynkę wyjmujemy
z zalewy, osuszamy i obwiązujemy jak baleron dratwą. Gotujemy 1,5-2 godzin, (na każdy kilogram mięsa -
godzina). Po wystygnięciu- najlepiej na drugi dzień- można kroić cienkie
plasterki domowej wędliny. Wychodzi niezwykle aromatyczna i soczysta.
Smacznego!
Gdybym miała wystarczającą ilość czasu przyrządzałabym tylko i wyłącznie domowe wędliny, ale i tak ograniczyłam spożycie tych sklepowych do minimum i jestem z siebie dumna, jeśli o to chodzi. Super szynka, musi być pyszna tak doprawiona :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMasz rację- nie ma to jak domowa wędlina :) . Pozdrawiam :)
UsuńEwa, w sobotę zaczynam korzystać z Twojego przepisu,jak mi to wyjdzie trudno powiedzieć, bo wiesz,że ze mnie marna kucharka,no ale trzeba byc dobrej mysli... buziaki :)
OdpowiedzUsuńBen
Witam. Właśnie zaczynam peklować mięso, a nie mam doświadczenia w produkcji domowych wędlin. Mam wobec tego pytanie: Po 10 dniach gotować w czystej wodzie (bez przypraw) czy może na parze?
OdpowiedzUsuńMięso gotujemy w czystej wodzie.
OdpowiedzUsuńNajlepsze są takie domowe wyroby, bo wiadomo co się znajduje w środku. Ja czasami tylko robię sama a tak na co dzień to kupuję od producenta Karol-Zakłady Mięsne. Mam pewność, że są świeże, delikatne i doskonale przyprawione
OdpowiedzUsuńWiadomo, że domowe zawsze jest najlepsze.
OdpowiedzUsuń