Proste i szybkie ciasto, które zawsze się udaje.
Ciasto marmurkowe
·
200 g masła
·
4 łyżki oleju
·
250 g cukru pudru
·
4 jajka
·
500 g mąki pszennej
·
2 łyżeczki proszku do pieczenia
·
3 szklanki mleka
·
2 łyżki kakao
Miękkie
masło ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy po 1 jajku, porcję składników suchych (mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia) oraz olej i porcję mleka. 1/4 ciasta przekładamy do
wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy (ok. 25 x35 cm) . Do pozostałego
ciasta dodajemy kakao i ponownie miksujemy. Ciemne ciasto przelewamy na jasne
tworząc widelcem marmurkowe wzory. Pieczemy ok. 50- 60 minut temp. 180 stopni
do tzw. suchego patyczka. Smacznego!
Wygląda po prostu jak dzieło sztuki! Jest absolutnie piękne :) Na pewno też smakuje równie wspaniale, jak wygląda. Nie robiłam chyba jeszcze takiego nigdy. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń