Pyszny i błyskawiczny deser na jeszcze zimowe dni. Zdrowy, ale też lekko rozpustny ;) . Dodatek czekoladowego kremu, który po rozkrojeniu jabłka rozlewa się tworząc przepyszny sos, zaspokoi nasz apetyt na słodycze. Polecam!
Pieczone jabłka z orzechami laskowymi i czekoladowym kremem
·
4 jabłka
·
2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
·
2 łyżki kremu mleczno-czekoladowego
·
garść uprażonych orzechów laskowych
·
opcjonalnie szczypta cynamonu
Jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych, tak by
nie przedziurawić ich na wylot. Skórkę owoców lekko nacinamy w połowie
wysokości owocu. Dżem ucieramy z kremem czekoladowym, dodajemy zblendowane
orzechy oraz cynamon. Masą faszerujemy środki jabłek. Owoce układamy w naczyniu
żaroodpornym. Pieczemy ok. 40 minut, temp. 170 stopni. Czas pieczenia zależy od
wielkości i gatunku jabłek. Upieczone jabłko to takie, w którego bardzo łatwo
wbić drewniany patyczek. Podajemy od razu gorące, posypane cukrem pudrem.
och, jak dawno nie jadłam takiego deseru!
OdpowiedzUsuńProsty i szybki- najlepszy ;)
UsuńNie ma jak pieczone jabłuszko :)
OdpowiedzUsuńOj tak! U mnie w domu się często robi pieczone jabłuszka. Muszę poddać mamie ten przepis dla urozmaicenia. Tym bardziej, że bardzo lubię orzechy. W dodatku to dosyć niskokaloryczny deser. Super. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńNa taki lekki deserek możemy pozwolić sobie z czystym sumieniem :) . Pozdrawiam :)
Usuń