Pyszne kotlety mielone z dodatkiem szpinaku i kiełków to doskonały pomysł na przemycenie troszkę zdrowia i warzyw do naszej diety. Polecam!
Kotlety mielone ze szpinakiem i kiełkami - zdrowsza odświeżona klasyka
·
500 g mielonego mięsa wieprzowego
·
1/2 łyżeczki soli
·
1/4 łyżeczki pieprzu
·
bułka namoczona w mleku lub wywarze warzywnym
·
1 jajko
·
średnia cebula
·
250 g świeżego szpinaku
·
ząbek czosnku
·
200 g kiełków na patelnię - miks kiełków soczewicy,
fasoli mung, cieciorki
·
olej rzepakowy do smażenia
·
gałka muszkatołowe
Na odrobinie oleju przesmażamy drobno
posiekaną cebulę, przekładamy do miski. Na tej samej patelni podsmażamy czosnek.
Dodajemy szpinak oraz kiełki, chwilę smażymy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką
muszkatołową. Zmielone mięso łączymy z odsączoną z nadmiaru płynu bułką,
dodajemy szpinak z kiełkami, cebulkę, jajko, sól i pieprz i wyrabiamy dłonią na jednolitą
masę mięsną. Formujemy z niej okrągłe kotlety. Kotlety smażymy na
niedużym ogniu z każdej strony na rumiano. Odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy z żytnim pieczywem, świeżym
szpinakiem i kiełkami. Smacznego!
Szpinak w kotlecikach? Brzmi bardzo smakowicie :) Odkąd się do szpinaku przekonałam z przyjemnością bym się takim kotlecikiem uraczyła. A jeszcze kiełki- to musi być strzał w dziesiątkę.
OdpowiedzUsuńSerdeczne pozdrowionka od starej blogowej znajomej, która wróciła na dobre. Tęskniłam za tymi Twoimi pysznościami.
Pozdrawiam ciepło :)
Bardzo dziękuję za ciepłe słowa :) . Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do siebie jak najczęściej :) - będzie mi bardzo miło.
Usuń