Delikatne marchewkowe ciasto w połączeniu z powidłami i kremem na bazie chałwy i masła orzechowego to fajny pomysł na pyszny deser. Idealnie sprawdzi się również jako walentynkowy prezent. Nasza druga połówka będzie zachwycona ;) . Co ważne ciasto przygotowane jest na zdrowym oleju rzepakowym. Jest on naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego powinniśmy zadbać, aby był on stałym elementem naszej zdrowej i zbilansowanej diety.
Marchewkowe muffiny (na oleju rzepakowym) z kremem chałwowo-orzechowym
Składniki (ok 14 sztuk):
·
szklanka mąki pszennej
·
3/4 szklanki cukru
·
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
·
1/2 łyżeczki sody
·
szczypta soli
·
1/2 szklanki oleju rzepakowego
·
2 jajka
·
240 g startej na tarce o dużych oczkach
marchewki
·
łyżeczka cynamonu
·
łyżka pasty waniliowej
·
skórka otarta z 1 pomarańczy
· 14 małych łyżeczek powideł - opcjonalnie
Krem:
·
100 g chałwy waniliowej
·
350 g masła orzechowego
·
200 g gęstego serka kremowego
·
3 łyżki cukru pudru
·
3 łyżki śmietanki 30%
Mąkę łączymy z sodą, proszkiem do pieczenia , solą i
cynamonem. Jajka ucieramy na puszystą masę
z cukrem i pastą waniliową. Dodajemy
naprzemiennie trochę składników suchych i trochę oleju. Kiedy uzyskamy
jednolite ciasto, dodajemy marchewkę startą na tarce o dużych oczkach oraz
skórkę otartą z 1 pomarańczy. Całość dokładnie mieszamy. Foremkę do muffinek
wykładamy papilotkami. Do każdej wykładamy po łyżce ciasta marchewkowego,
następnie kładziemy łyżeczkę powideł i przykrywamy je kolejną łyżką ciasta.
Jeśli chcemy możemy nie dodawać do babeczek powideł i zrobić ich podstawową- czystą wersję. Babeczki pieczemy ok. 30 minut, temp. 190 stopni.
Chałwę ucieramy z masłem orzechowym i serkiem na jednolity krem. Cały czas miksując dodajemy cukier puder i
śmietankę kremówkę. Masą dekorujemy wystudzone muffinki. Smacznego!
Smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń