Szybkie, aromatyczne i puszyste. Co ważne wcale nie chłoną tłuszczu i w przeciwieństwie do tradycyjnych drożdżowych pączków, przy których trzeba mieć zdecydowanie większe wyczucie i doświadczenie, każdemu się udają. Polecam!
Pączki ekspresowe - gwarancja sukcesu
Ciasto - ok. 20 sztuk:
- szklanka mąki pszennej
- 150 g serka kremowego- polecam użyć smakowego- u mnie jest to serek ze smażonymi jabłkami- smak serka zdeterminuje smak gotowych pączków
- 4 łyżki cukru pudru
- skórka otarta z cytryny
- 3/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 duże jajko
- szklanka mąki pszennej
- 150 g serka kremowego- polecam użyć smakowego- u mnie jest to serek ze smażonymi jabłkami- smak serka zdeterminuje smak gotowych pączków
- 4 łyżki cukru pudru
- skórka otarta z cytryny
- 3/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 duże jajko
dodatkowo:
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
Dodajemy serek, cukier puder, skórkę z cytryny oraz jajko. Ręką zagniatamy
jednolite ciasto. W razie potrzeby podsypujemy odrobiną mąki. Z ciasta
formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Smażymy z każdej strony na
złoto na dobrze rozgrzanym oleju. Odsączmy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku
papierowym. Posypujemy cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są zaraz po upieczeniu ze szklanką zimnego mleka. Polecam!
Pączki w wykonaniu czytelniczki bloga- Malwiny. Malwina ze względów zdrowotnych serek zastąpiła kozim jogurtem jagodowym- jako że jogurt jest nieco rzadszy od serka, dodała odrobinę więcej mąki.
Zrobiłam, wyszły super, po śniadaniu miałam ochote na coś słodkiego i szybkiego a nie chciało mi się iść do sklepu, zagniecenie tych pączków plus usmażenie to dosłownie jakieś 5 min - wielkie dzięki za ten przepis :) dodałam jogurt kozi zamiast serka i odorbine wiecej mąki :) Super :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowały :) i dziękuję za zdjęcia. :)
Usuń