Zapraszam na pyszny lany chrust w wersji dla alergików. Ciasto wychodzi bardzo delikatne z nutą kokosu w tle. Fajna alternatywa dla tradycyjnych faworków. Lany chrust robi się błyskawicznie i błyskawicznie też znika. Z podanej ilości ciasta przygotujemy ok. 11-12 średniej wielkości faworkowych gniazd. Ponieważ chrust ten najlepiej smakuje od razu po usmażeniu, nie polecam robić większej porcji- no chyba że mamy dużą rodzinę lub dużo gości. ;)
Lany chrust - dla osób uczulonych na nabiał
·
szklanka mąki pszennej- kopiasta
·
3 jajka
·
2 łyżki cukru waniliowego
·
pół szklanki mleczka kokosowego
·
szczypta soli
·
łyżeczka octu spirytusowego
·
łyżeczka pasty waniliowej- opcjonalnie
·
olej do smażenia
·
cukier puder do posypania
Żółtka ucieramy z pastą waniliową i cukrem
waniliowym na puszystą masę. Dodajemy mleczko kokosowe, mąkę i ocet. Białka ubijamy na sztywną pianę
ze szczyptą soli. Dodajemy do ciasta i delikatnie, ale dokładnie mieszamy.
Ciasto wylewamy za pomocą rękawa cukierniczego na rozgrzany olej, nadając mu
dowolne kształty. Szerokość końcówki, jaką użyjemy do wylewania ciasta
zdeterminujegrubość gotowego chrustu- grubszy będzie w smaku i
konsystencji zbliżony bardziej do pączków, cieńszy będzie bardziej chrupiący. Chrust smażymy na złoto z obu stron. Przekładamy na ręcznik
papierowy. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz