czwartek, 7 grudnia 2017

Ciasto snickers 

Zapraszam na ciasto snickers - idealne ciasto na świąteczny stół - ciasto na dużą blachę, z dużą ilością słonecznika i miodem. Pycha! 

Ciasto snickers 




Składniki (3 placki -  forma 25 x 36 cm)
  • 480 g mąki pszennej
  • pół szklanki drobnego cukru
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 1 jajo
  • 2 żółtka
  • 150 g masła
  • 2,5 łyżki mleka
  • 2,5 łyżki płynnego miodu          
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę mieszamy z sodą, proszkiem, cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy zimne masło i siekamy. Dodajemy jajo, żółtka, mleko i miód i zagniatamy jednolite ciasto. Dzielimy na 3 równe części (każda po ok. 338 g)i wylepiamy nimi trzy identyczne foremki wyłożone papierem do pieczenia i wysmarowane masłem i obsypane mąką. Na wierzchu jednego z placków rozprowadzamy polewę słonecznikową - przepis poniżej. Placki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok . 10 -14 minut, placek z polewą  temp. 185  stopni ok. 15-20 minut.
polewa słonecznikowa:
  • 110 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 300 g nasion słonecznika
W garnku podgrzewamy do roztopienia i połączenia się składników - masło, miód i cukier. Dodajemy nasiona słonecznika i chwilę gotujemy dokładnie mieszając. Polewę lekko studzimy.
Krem:
  • 7 żółtek
  • 3/4 szklanki kremówki 36 %
  • 3/4  szklanki drobnego cukru
  • 420 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Żółtka mieszamy ze śmietanką i cukrem. Podgrzewamy nad gorącą kąpielą wodną cały czas miksując na niedużych obrotach aż masa zgęstnieje i będzie wyczuwalnie gorąca ok. 20 minut. Zdejmujemy znad kąpieli i studzimy w zimnej wodzie z kostkami lodu - masę żółtkową od czasu do czasu należy zmiksować. Masło miksujemy na puszystą masę, a następnie porcjami dodajemy wystudzoną masę żółtkową oraz ekstrakt waniliowy.
Dodatkowo
  • puszka masy kajmakowej
Składnie:
1.  placek -  masa waniliowa - 2. placek - masa krówkowa-  3.placek ze słonecznikiem
Ciasto przed pokrojeniem powinno poleżeć dobę w lodówce. Najlepsze nawet 2-3 dni po upieczeniu. 


2 komentarze:

  1. Uwielbiam to ciasto! Dawno nie miałam okazji robić, ale na pewno zapiszę sobie Twój przepis i wykorzystam na święta :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. pycha

    www.emiblog.pl

    OdpowiedzUsuń

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)