Zapraszam na ciasto snickers - idealne ciasto na świąteczny stół - ciasto na dużą blachę, z dużą ilością słonecznika i miodem. Pycha!
Ciasto snickers
Składniki (3 placki -
forma 25 x 36 cm)
- 480 g mąki pszennej
- pół szklanki drobnego cukru
- 3 łyżki cukru waniliowego
- 1 jajo
- 2 żółtka
- 150 g masła
- 2,5 łyżki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę mieszamy z sodą, proszkiem, cukrem i cukrem waniliowym,
dodajemy zimne masło i siekamy. Dodajemy jajo, żółtka, mleko i miód i
zagniatamy jednolite ciasto. Dzielimy na 3 równe części (każda po ok. 338 g)i
wylepiamy nimi trzy identyczne foremki wyłożone papierem do pieczenia i
wysmarowane masłem i obsypane mąką. Na wierzchu jednego z placków rozprowadzamy
polewę słonecznikową - przepis poniżej. Placki pieczemy w piekarniku nagrzanym
do 180 stopni ok . 10 -14 minut, placek z polewą temp. 185
stopni ok. 15-20 minut.
polewa słonecznikowa:
W garnku podgrzewamy do roztopienia i połączenia się
składników - masło, miód i cukier. Dodajemy nasiona słonecznika i chwilę
gotujemy dokładnie mieszając. Polewę lekko studzimy.
Krem:
- 7 żółtek
- 3/4 szklanki kremówki 36 %
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 420 g miękkiego masła
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Żółtka mieszamy ze śmietanką i cukrem. Podgrzewamy nad
gorącą kąpielą wodną cały czas miksując na niedużych obrotach aż masa
zgęstnieje i będzie wyczuwalnie gorąca ok. 20 minut. Zdejmujemy znad kąpieli i
studzimy w zimnej wodzie z kostkami lodu - masę żółtkową od czasu do czasu
należy zmiksować. Masło miksujemy na puszystą masę, a następnie porcjami
dodajemy wystudzoną masę żółtkową oraz ekstrakt waniliowy.
Dodatkowo
- puszka masy kajmakowej
Składnie:
1. placek - masa waniliowa - 2. placek - masa krówkowa- 3.placek ze słonecznikiem
Ciasto przed pokrojeniem powinno poleżeć dobę w lodówce. Najlepsze nawet 2-3 dni po upieczeniu.
Uwielbiam to ciasto! Dawno nie miałam okazji robić, ale na pewno zapiszę sobie Twój przepis i wykorzystam na święta :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńpycha
OdpowiedzUsuńwww.emiblog.pl