czwartek, 9 marca 2017

Naleśniki owsiane (bezglutenowe) faszerowane ryżem z warzywami i parówką

Dziś zapraszam na bezglutenowe naleśniki na bazie mąki owsianej. Są przepyszne, a ich smak wzbogaca doskonały farsz. :)

Naleśniki owsiane (bezglutenowe) faszerowane ryżem z warzywami i parówką

 Składniki na  6 dużych naleśników

Ciasto:
  •   2 jajka
  • 1 szklanka i 2 łyżki mąki owsianej
  •  1 szklanka mleka
  •  ok. 3/4  szklanki wody
  •   pół łyżeczki soli
  • 1 łyżka stopionego masła
Do miski wsypujemy mąkę i sól. Dokładnie mieszamy, wybijamy jajka, dodajemy mleko. Dokładnie mieszamy do powstania jednolitego ciasta. Dodajemy pozostałe stopione masło i wodę- tyle by uzyskać dość rzadkie ciasto. Gotowe ciasto odstawiamy na 20 minut. Na dobrze rozgrzaną patelnię dajemy odrobinę masła- najlepsze klarowane i wylewamy porcję ciasta. Smażymy cienkie naleśniki - z obu stron do lekkiego zrumienienia.

Nadzienie:
  • 1 duża cebula
  • średni bakłażan
  • średnia cukinia
  • 100 g ryżu
  • ok. 6 cienkich parówek z szynki - po ok. 3/4 sztuki na każdy naleśnik
  • olej rzepakowy
  • sól
  • pieprz
  • ketchup - kilka łyżek
  • ok. 12 cienkich plastrów sera żółtego

Ryż gotujemy w osolonej wodzie.
Cebulę, bakłażana i cukinię  kroimy w kostkę.  Na patelnię przekładamy cebulkę i smażymy na oleju rzepakowym na złoty kolor. Dodajemy cukinię i bakłażana  i smażymy do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ugotowany ryż oraz 2- 3 łyżki ketchupu, dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę smażymy.
Kiełbaski nacinamy na  krzyż i smażymy z każdej strony na złoty kolor.
Na naleśniku  układamy 2 plasterki sera,  porcję farszu i po 1 lub 3/4 parówki (w zależności od długości kiełbaski) -  zwijamy jak krokiety. Naleśniki obsmażamy na złoty kolor na oleju rzepakowym.  Podajemy gorące. Smacznego!

6 komentarzy:

  1. bardzo fajny ,pomysłowy obiad czy kolacja ;) ja zapraszam na moje naleśniki pod beszamelem; pozdrawiam
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/05/wyborne-nalesniki-pod-beszamelem.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Bezglutenowe ??? Owies jest zbożem, które zawiera wyjątkowo sporo glutenu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owies może być zanieczyszczony glutenem w trakcie produkcji ale bez problemu można kupić mąkę owsianą bezglutenową 😊

      Usuń
    2. Są różne odmiany owsa, jedna jest bezglutenowa i z niej są robione wytwory GF owsiane :-)

      Usuń
  3. Wygląda wspaniale! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)