Naleśniki owsiane (bezglutenowe) faszerowane ryżem z warzywami i parówką
Składniki na 6 dużych naleśników
Ciasto:
- 2 jajka
- 1 szklanka i 2 łyżki mąki
owsianej
- 1 szklanka mleka
- ok. 3/4
szklanki wody
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżka stopionego masła
Do miski wsypujemy mąkę i sól. Dokładnie mieszamy,
wybijamy jajka, dodajemy mleko. Dokładnie mieszamy do powstania jednolitego
ciasta. Dodajemy pozostałe stopione masło i wodę- tyle by uzyskać dość rzadkie
ciasto. Gotowe ciasto odstawiamy na 20 minut. Na dobrze rozgrzaną patelnię
dajemy odrobinę masła- najlepsze klarowane i wylewamy porcję ciasta. Smażymy
cienkie naleśniki - z obu stron do lekkiego zrumienienia.
Nadzienie:
- 1 duża cebula
- średni bakłażan
- średnia cukinia
- 100 g ryżu
- ok. 6 cienkich parówek z szynki
- po ok. 3/4 sztuki na każdy naleśnik
- olej rzepakowy
- sól
- pieprz
- ketchup - kilka łyżek
- ok. 12 cienkich plastrów sera żółtego
Ryż gotujemy w osolonej wodzie.
Cebulę, bakłażana i cukinię
kroimy w kostkę. Na patelnię
przekładamy cebulkę i smażymy na oleju rzepakowym na złoty kolor. Dodajemy
cukinię i bakłażana i smażymy do
miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ugotowany ryż oraz 2- 3 łyżki
ketchupu, dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę smażymy.
Kiełbaski nacinamy na
krzyż i smażymy z każdej strony na złoty kolor.
Na naleśniku układamy
2 plasterki sera, porcję farszu i po 1
lub 3/4 parówki (w zależności od długości kiełbaski) - zwijamy jak krokiety. Naleśniki obsmażamy na
złoty kolor na oleju rzepakowym.
Podajemy gorące. Smacznego!
bardzo fajny ,pomysłowy obiad czy kolacja ;) ja zapraszam na moje naleśniki pod beszamelem; pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/05/wyborne-nalesniki-pod-beszamelem.html
Bezglutenowe ??? Owies jest zbożem, które zawiera wyjątkowo sporo glutenu.
OdpowiedzUsuńOwies może być zanieczyszczony glutenem w trakcie produkcji ale bez problemu można kupić mąkę owsianą bezglutenową 😊
UsuńSą różne odmiany owsa, jedna jest bezglutenowa i z niej są robione wytwory GF owsiane :-)
UsuńWygląda wspaniale! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i dziękuję
OdpowiedzUsuńFajne takie naleśniki;p
OdpowiedzUsuń