sobota, 11 marca 2017

Ciasto rurkowa piramidka z brzoskwiniami

Ciasto rurkowa piramidka z brzoskwiniami to moja wariacja na temat popularnego ciasta   Monastyrska Izba. Ciasto robi się bardzo łatwo i efektownie wygląda. Najlepiej zaprezentować go gościom w całości i przy nich dopiero rozkroić. Ze względu na konstrukcję ciasto może nie kroi się zbyt łatwo (sprawdzi się ostry nóż z drobnymi ząbkami), ale wygląda imponująco, i tak też smakuje. ;)
 

Ciasto rurkowa piramidka z brzoskwiniami 

 


Ciasto - 15 rurek: 1 kg ciasta, każda rurka po ok. 66,5 g

  • 2,5 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka + trochę do podsypywania w trakcie wałkowania
  • 250 g zimnego masła dobrej jakości 82% tłuszczu
  • 150 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 1 jajo
  • 100 g cukru drobnego
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Farsz:
  • 1  duża puszka brzoskwiń

Krem:
  • 1, 25 kg serka mascarpone
  • 1 szklanka cukru pudru
  • skórka z 1/2 pomarańczy
  • sok z 1/2 pomarańczy

 

Brzoskwinie przekładamy na sitko i dobrze odsączamy z nadmiaru soku. Kroimy na podłużne cienkie kawałki.
 
Ciasto: łączymy składniki suche: mąkę (2,5 szklanki + 1 łyżka), cukier i cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Dodajemy zimne masło i dokładnie siekamy. Dodajemy jajko  i śmietanę i wyrabiamy na jednolite ciasto. Wstawiamy do lodówki na co najmniej jedną godzinę - najlepiej na całą noc.
Schłodzone ciasto porcjujemy na 15 równych części. Każdą wałkujemy na kształt prostokąta 30 x 15 cm. Wzdłuż dłuższego brzegu układamy podłużne kawałki brzoskwiń i zwijamy w rulonik dokładnie sklejając końce. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zawinięciem do dołu. Pieczemy ok. 22- 25 minut temp. 190 stopni termoobieg aż nabiorą złotego koloru. Upieczone studzimy.
 
Krem: Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem, skórką otartą z połowy pomarańczy i sokiem pomarańczowym  na gładki krem.
 

Składanie: 
Bierzemy 5 ruloników - ich boki smarujemy kremem mascarpone i układamy ściśle jeden obok drugiego. Wierzch ruloników smarujemy kremem. Na wierzchu tych roladek układamy kolejne 4 ruloniki, pamiętając, aby ich boki również posmarować cienką warstwą kremu. Wierzch smarujemy kremem i układamy kolejną warstwę ruloników- tym razem 3. Ponownie smarujemy kremem, układamy 2 ruloniki, nakładamy krem i ostatni rulonik. Całą piramidkę smarujemy ostrożnie pozostałym kremem.  Tworząc piramidkę ewentualne wystające końce ruloników odcinamy, możemy je następnie drobno posiekać i okruszkami posypać schłodzoną piramidkę.
 
Ciasto chłodzimy minimum 3 -4 godziny, a najlepiej całą noc.
 

-

 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)