Ciasto rurkowa piramidka z brzoskwiniami to moja wariacja na temat popularnego ciasta Monastyrska Izba. Ciasto robi się bardzo łatwo i efektownie wygląda. Najlepiej zaprezentować go gościom w całości i przy nich dopiero rozkroić. Ze względu na konstrukcję ciasto może nie kroi się zbyt łatwo (sprawdzi się ostry nóż z drobnymi ząbkami), ale wygląda imponująco, i tak też smakuje. ;)
Ciasto rurkowa piramidka z brzoskwiniami
Ciasto - 15 rurek: 1 kg ciasta, każda rurka po ok. 66,5 g
- 2,5 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka + trochę do podsypywania w trakcie wałkowania
- 250 g zimnego masła dobrej jakości 82% tłuszczu
- 150 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 1 jajo
- 100 g cukru drobnego
- 2 łyżki cukru waniliowego
Farsz:
- 1 duża puszka brzoskwiń
Krem:
- 1, 25 kg serka mascarpone
- 1 szklanka cukru pudru
- skórka z 1/2 pomarańczy
- sok z 1/2 pomarańczy
Brzoskwinie
przekładamy na sitko i dobrze odsączamy z nadmiaru soku. Kroimy na podłużne
cienkie kawałki.
Ciasto:
łączymy składniki suche: mąkę (2,5 szklanki + 1 łyżka), cukier i cukier
waniliowy oraz proszek do pieczenia. Dodajemy zimne masło i dokładnie siekamy.
Dodajemy jajko i śmietanę i wyrabiamy na
jednolite ciasto. Wstawiamy do lodówki na co najmniej jedną godzinę - najlepiej
na całą noc.
Schłodzone
ciasto porcjujemy na 15 równych części. Każdą wałkujemy na kształt prostokąta 30
x 15 cm. Wzdłuż dłuższego brzegu układamy podłużne kawałki brzoskwiń i zwijamy
w rulonik dokładnie sklejając końce. Układamy na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia zawinięciem do dołu. Pieczemy ok. 22- 25 minut temp. 190 stopni
termoobieg aż nabiorą złotego koloru. Upieczone studzimy.
Krem:
Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem, skórką otartą z połowy pomarańczy i
sokiem pomarańczowym na gładki krem.
Składanie:
Bierzemy 5
ruloników - ich boki smarujemy kremem mascarpone i układamy ściśle jeden obok
drugiego. Wierzch ruloników smarujemy kremem. Na wierzchu tych roladek układamy
kolejne 4 ruloniki, pamiętając, aby ich boki również posmarować cienką warstwą
kremu. Wierzch smarujemy kremem i układamy kolejną warstwę ruloników- tym razem
3. Ponownie smarujemy kremem, układamy 2 ruloniki, nakładamy krem i ostatni
rulonik. Całą piramidkę smarujemy ostrożnie pozostałym kremem. Tworząc piramidkę ewentualne wystające końce
ruloników odcinamy, możemy je następnie drobno posiekać i okruszkami posypać
schłodzoną piramidkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz