Jedyne pasztety, które od czasu do czasu zajadam, to te domowe. Dziś przepis na klasyczny pasztet drobiowo-wieprzowy. Jednym z ważniejszych jego składników jest pachwina wieprzowa, dzięki której pasztet nabiera kremowej konsystencji. Po wystudzeniu bardzo dobrze się kroi. Pamiętajcie, żeby pasztet przed wyrobieniem dobrze doprawić - nie ma nic gorszego niż niedoprawiony pasztet. :)
Pasztet drobiowo-wieprzowy z pachwiną
Składniki:
- duży kurczak dobrej jakości (1,8-2 kg)
- 0,8 kg pachwiny wieprzowej
- 0,7 kg wątróbki drobiowej
- 2 marchewki
- pietruszka
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sól - ok. 3 łyżeczek
- pieprz - ok. 1 łyżeczki
- 2 duże cebule
- 2 bułki pszenne namoczone w wywarze spod gotowania kurczaka
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 150 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
- ok. 6 łyżek wywaru spod gotowania mięsa
- 4 jajka
Kurczaka i pozbawioną skóry pachwinę gotujemy w wywarze z marchewką, pietruszką, liściem laurowym, zielem angielskim i ziarnami pieprzu. Na patelni na odrobinie oleju smażymy cebulę pokrojoną w piórka. Na tej samej patelni smażymy oczyszczoną wątróbkę. Bułki moczymy w wywarze spod gotowania mięsa. Przestudzonego kurczaka obieramy z kości. Mięso z kurczaka, ugotowaną pachwinę, usmażoną wątróbkę i cebulkę, ugotowane warzywa: pietruszkę, i marchewkę oraz odciśniętą z nadmiaru płynu bułkę przepuszczamy trzy razy przez maszynkę do mielenia. Do tak przygotowanej masy mięsnej dodajemy żółtka, śmietanę oraz wywar spod gotowania mięsa. Doprawiamy świeżo startą gałką muszkatołową, imbirem, octem balsamicznym, solą oraz pieprzem. Bardzo dokładnie wyrabiamy dłonią. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do pasztetu i delikatnie mieszamy. Pasztet przekładamy do wyłożonych papierem do pieczenia 2 keksówek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 55-60 minut. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz