Placek drożdżowy z kokosową kruszonką
Ciasto (na 2 duże keksówki) - składniki w temp. pokojowej
- 1 kg mąki pszennej
- 2 jajka
- 4 żółtka
- 75 g świeżych drożdży
- 1 i 1/4 szklanka lekko podgrzanego mleka
- 1,5 szklanki cukru
- 150 g roztopionego i lekko przestudzonego masła
- szczypta soli
- skórka otarta z cytryny
- łyżka pasty waniliowej
Kruszonka:
- 50 g zimnego masła
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki wiórków kokosowych
Cytrynowy lukier:
- sok z 1 cytryny
- cukier puder ile zabierze sok
Zaczyn-
drożdże kruszymy, dodajemy łyżkę cukru i 2 łyżki mąki, zalewamy połową ciepłego
mleka- dokładnie mieszamy i zostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem na ok.
15 minut.
Do
dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka, jajka, przestudzone masło,
pozostałe mleko i cukier, skórkę z cytryny, pastę waniliową, szczyptę soli oraz
zaczyn. Całość dokładnie wyrabiamy- ciasto powinno być elastyczne i odchodzić
od dłoni. Pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Kiedy
ciasto podwoi swoją objętość, ponownie lekko wyrabiamy, dzielimy na 2 równe części i przekładamy do 2 dużych
klasycznych keksówek- wysmarowanych masłem i wysypanych mąką. Jeśli mamy mniejsze keksówki, polecam ciasto rozdzielić na 3 blaszki. Pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na 15 minut.
Kruszonka-
zimnie masło siekamy z mąką i cukrem, dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie
ucieramy palcami do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Kruszonką posypujemy
placki. Drożdżówki pieczemy ok. 45 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Jeszcze ciepłe ciasta lukrujemy (ucieramy cukier puder z sokiem z cytryny do uzyskania dość gęstego lukru). Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz