Jak zrobić steki z tuńczyka?
Jak usmażyć stek z tuńczyka, aby był soczysty? Polecam steki z tuńczyka z patelni grillowej z pieczarkami z odrobiną masła. Pyszny obiad gotowy w parę chwil.
Składniki (na 2 porcje):
- 2 steki z tuńczyka - 2-3 cm grubości - ok. 200 g każdy
- 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego
W misce łączymy ze sobą przyprawy z olejem. Marynatą nacieramy steki z obu stron.
Odstawiamy do zamarynowania na pół godziny. Patelnię grillową dobrze
rozgrzewamy. Steki smażymy z każdej strony - po ok. 3-4 minuty (w zależności od
grubości- należy uważać, żeby nie przesmażyć, bo ryba stanie się sucha i
twarda). Podajemy ze smażonymi pieczarkami.
Pieczarki:
- 500 g pieczarek
- sól
- pieprz
- 2 łyżki masła klarowanego
- duża cebula
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
Cebulkę drobno kroimy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z
odrobiną masła klarowanego. Smażymy na złoty kolor. Dorzucamy pokrojone w
talarki pieczarki, doprawiamy solą. Całość smażymy na dość dużym ogniu do
zarumienia się grzybów. Doprawiamy pieprzem i suszonym tymiankiem i jeszcze
chwilę smażymy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz