Sezon na cukinie w pełni. Zapraszam więc na kolejną już na blogu wersję faszerowanych cukinii. Dziś serwuję je z ryżem i wędzonką, która nadaje im niesamowitego smaku i aromatu. Całość posypuję domowymi ciasteczkami o smaku bazylii i oregano - przepis na nie również znajdziecie na blogu. Polecam ;) .
Cukinie zapiekane z ryżem i wędzonką
Składniki:- 2 duże cukinie
- ok. 500 g wędzonki
- marchewka
- cebula
- 100 g ryżu
- 2 łyżki pesto
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
- kilka maślanych ciasteczek bazylia-oregano
Wędzonkę kroimy w drobną kostkę i smażymy na suchej patelni
na złoty kolor - początkowo na niedużym płomieniu, a kiedy wędzonka puści
tłuszcz zwiększamy ogień. Jeśli macie chudą wędzonkę, do smażenia użyjcie
odrobinę oleju. Mięso przekładamy do miski. Cukinie przekrawamy wzdłuż na pół i
wydrążamy środki. Środki z cukinii drobno siekamy i podsmażamy na patelni po
wędzonce, dodajemy do miski z mięsem. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych
oczkach, cebulę drobno siekamy - warzywa smażymy na złoty kolor i dodajemy do
farszu.
Do warzyw z mięsem dodajemy ugotowany ryż. Dodajemy pesto, drobno
posiekany szczypiorek, sól i pieprz i całość dokładnie mieszamy. Farszem
wypełniamy przygotowane łódeczki z cukinii. Warzywa układamy na blasze
wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 35-40 minut w temp. 200 stopni (w przypadku
mniejszych cukinii czas pieczenia należy skrócić do 25-30 minut). Przed podaniem posypujemy rozkruszonymi
ciasteczkami bazylia-oregano.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz