Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


sobota, 17 czerwca 2017

Maślane ciasteczka wytrawne - kruche ciasteczka bazylia i oregano

Maślane ciasteczka w wersji wytrawnej - bardzo kruche i delikatne. :)

Maślane ciasteczka wytrawne - kruche ciasteczka bazylia i oregano


 Składniki na blaszkę niedużych ciasteczek:

  • 150 g miękkiego masła
  • 1/2  łyżeczki soli
  • 135 g mąki pszennej
  • 45 g mąki ziemniaczanej
  • 1/4 łyżeczki bazylii
  • 1/4 łyżeczki oregano

Masło ucieramy  z solą i przyprawami na puszystą masę. Dodajemy wymieszane ze sobą mąki i ponownie ucieramy. Ciasto przekładamy do worka cukierniczego z końcówką gwiazdką i wyciskamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia nieduże ciasteczka.  Sposób formowania ma kształt na konsystencję ciastek po upieczeniu - bardziej płaskie i szersze ciasteczka w trakcie pieczenia stracą nieco swój kształt (choć wciąż powinien być widoczny) ale po wystudzeniu oprócz tego, że będą kruche, będą również bardziej chrupiące. Wyższe, mniejsze rozetki łatwiej zachowają swój kształt, ale po upieczeniu będą mniej chrupiące i bardzo kruche  - przez to bardziej delikatne.  Wyciśnięte ciasteczka chłodzimy w lodówce 2 godziny i wstawiamy do piekarnika nagrzanego 180 stopni na 15 -20 minut (w zależności od wielkości ciasteczek). Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy na 10 minut na blasze, a następnie przekładamy na kratkę do całkowitego wystudzenia.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz