Dokładnie 4 lata temu opublikowałam na blogu pierwszy post. Był to przepis na tartę z truskawkami. Nie może być więc inaczej - w dniu rocznicy prezentuję Wam również ciasto z truskawkami. Tym razem będzie to piękny i smakowity tort, którego bazę stanowią czekoladowe, wilgotne placki. Ciasto przełożyłam lekkim i puszystym, bo przygotowanym na bezie włoskiej, kremem z orzechami włoskimi. Do tego duża ilość truskawek. Zdecydowanie polecam. ;)
Tort czekoladowo-orzechowy z truskawkami
- 60 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- łyżeczka pasty waniliowej
- 1 jajo
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki octu jabłkowego
- 1 łyżka kakao
- 125 g mąki
- 3/4 szklanki maślanki
Masło ucieramy na puch, dodajemy pastę waniliową oraz cukier i ucieramy na puszystą masę. Dodajemy jajko i ponownie miksujemy. Sodę zalewamy octem i na chwilę odstawiamy. Do masy maślanej dodajemy składniki sypkie (mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia), dokładnie miksujemy i dodajemy sodę i maślankę. Miksujemy i przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką tortownicy 26 cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 30 minut.
Ciasto studzimy. W ten sam sposób przygotowujemy drugi placek.
Krem orzechowy na bezie włoskiej:
- 360 g masła w temp. pokojowej
(masło musi być dobrej jakości, 82% tłuszczu)
- 4 białka z dużych jajek
- 3 łyżki i 10 łyżek drobnego
cukru do wypieków
- 1/4 szklanki wody
- 1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego
- 200 g orzechów włoskich
Miękkie
masło ucieramy mikserem na puch, odstawiamy.
Orzechy
blendujemy na drobny proszek.
Białka ubijamy na sztywną pianę dodając pod koniec po
łyżce cukru (w sumie 3 łyżki). W między czasie zagotowujemy w rondelku 1/4
szklanki wody z 10 łyżkami cukru. Syrop podgrzewamy do uzyskania 115°C
(sprawdzamy termometrem cukierniczym). Natychmiast zdejmujemy z ognia i
dodajemy do ubitych białek. W momencie dodawania syropu, białka musimy cały
czas ubijać na średnich obrotach miksera, syrop wlewamy cienkim strumieniem jak
najbliżej ścianki miski. Kiedy cały syrop dodamy już do białek, zwiększamy
obroty miksera i miksujemy całość do momentu, aż masa uzyska temp. pokojową-
potrwa to ok. 10 - 12 minut. Powstanie nam gęsta, stabilna i lśniąca beza
włoska. Następnie, cały czas mieszając dodajemy partiami miękkie masło -
najlepiej po łyżce. Nie śpieszmy się z jego dodawanie. Powstanie nam gęsta, a
zarazem lekka i puszysta masa. Na koniec miksowania dodajemy pastę waniliową
oraz zblendowane orzechy. Masa gotowa.
Krem waniliowy:
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml śmietanki kremówki
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki cukru pudru
Serek, kremówkę, cukier puder i ekstrakt waniliowy
miksujemy na sztywną masę.
dodatkowo:
- truskawki
Na jednym placku ciasta układamy połówki truskawek
przecięciem do dołu. Na owoce wykładamy krem orzechowy, wyrównujemy i
przykrywamy drugim plackiem. Wierzch pokrywamy kremem waniliowym (dekoracja
kratka - koszyczek). Dekorujemy truskawkami. Wierzch truskawek pokrywamy
glazurą (2 łyżki galaretki cytrynowej rozpuszczone w odrobinie gorącej wody i
wystudzone).
Wspaniały!!!
OdpowiedzUsuń