Bardzo kruche i delikatne babeczki wafelkowe wprost rozpływają się w ustach. Słodycz wafelków doskonale współgra z przyjemnie kwaskowatym musem z rabarbaru, który dodałam również do bitej śmietany. Z ciasta możemy przygotować również kruche rurki wafelkowe, a nadziać je rabarbarową bitą śmietaną - smakują doskonale. Koniecznie wypróbujcie wersję z czekoladowym ciastem ;) I pamiętajcie - czy to babeczki, czy to rurki należy nadziać tuż przed samym zjedzeniem. Ciastka z kremem nie mogą leżeć - kruche i bardzo delikatne wafelki natychmiast wchłoną wilgoć i przestaną być chrupiące. Polecam w sezonie rabarbarowym ;)
Wafelkowe babeczki waniliowe i czekoladowe z rabarbarowym musem i bitą śmietaną
- 4 białka
- 1/2 szklanki śmietany kremówki 30%
- szklanka drobnego cukru do wypieków
- szczypta soli
- ok. 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 150 g roztopionego masła,
- 1 łyżeczka pasty
waniliowej
- łyżka kakao + 2 łyżki śmietanki
Białka miksujemy ze śmietaną. Dodajemy cukier, sól, pastę waniliową, masło i stopniowo mąkę-
miksujemy do uzyskania gładkiej, dość gęstej masy. Aby uzyskać 2 wersje smakowe, ciasto
dzielimy na pół i do jednej części dodajemy kakao oraz śmietankę- całość
dokładnie miksujemy.
Ciasto porcjami wykładamy do waflownicy i pieczemy
wafle - ok. 1,5 minuty - na złoty kolor. Od razu po wyjęciu wafel układamy w kokilkach od babeczek nadając mu
pożądany kształt lub okręcamy dookoła rączki np. drewnianej łyżki lub
dookoła foremek na rurki. Chwilę przytrzymujemy i pozostawiamy do
wystygnięcia. Rurki musimy zawijać od razu po zdjęciu z waflownicy-
błyskawicznie zastygają i chwila zawłoki spowoduje, że upieczone wafle nie
dadzą się zawinąć.
Babeczki czy rurki napełniamy ulubionym nadzieniem i od razu podajemy. Puste rurki/ babeczki
możemy przechowywać w szczelnej metalowej puszce nawet do tygodnia.
Dziś babeczki z musem rabarbarowym i rabarbarową bitą śmietaną.
Rabarbarowy mus i rabarbarowa bita śmietana:
- 10 łyżek wody
- 12 łyżek cukru (zwykłego)
- 500 g śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru + 3-4 do rabarbaru
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
Rabarbar kroimy w kostkę, zalewamy wodą, dodajemy cukier
(zwykły) i dusimy pod przykryciem, aż
zmięknie. Odcedzamy na sicie (możemy odłożyć kilka ładniejszych kawałków do
dekoracji), a następnie blendujemy na gładki, gęsty mus. Mus dosładzamy cukrem
pudrem do smaku (ja lubię kwaśny więc daję tylko 3 - 4 łyżki). Mus dobrze
chłodzimy.
Śmietanę miksujemy z 2 łyżkami cukru pudru oraz ekstraktem waniliowym na puszystą masę, dodajemy 3
- 4 łyżki musu i delikatnie ręcznie mieszamy tak, aby pozostały wstęgi rabarbarowego musu. Krem przekładamy do rękawa
cukierniczego z dekoracyjną końcówką i wypełniamy nim babeczki, na których dnie wykładamy uprzednio
łyżeczkę rabarbarowego musu. Dekorujemy rabarbarem. Kremem
śmietankowo-rabarbarowym możemy wypełnić również rurki.
Wow, ale super te wafelki wygladają. Obiecuję, że spróbuję czym prędzej:P
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego i czekam na opinię ;)
Usuń