Maślane ciasteczka wytrawne - kruche ciasteczka bazylia i oregano
Składniki na blaszkę niedużych ciasteczek:
- 150 g miękkiego masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 135 g mąki pszennej
- 45 g mąki ziemniaczanej
- 1/4 łyżeczki bazylii
- 1/4 łyżeczki oregano
Masło ucieramy z solą
i przyprawami na puszystą masę. Dodajemy wymieszane ze sobą mąki i ponownie ucieramy.
Ciasto przekładamy do worka cukierniczego z końcówką gwiazdką i wyciskamy na
blasze wyłożonej papierem do pieczenia nieduże ciasteczka. Sposób formowania ma kształt na konsystencję
ciastek po upieczeniu - bardziej płaskie i szersze ciasteczka w trakcie
pieczenia stracą nieco swój kształt (choć wciąż powinien być widoczny) ale po
wystudzeniu oprócz tego, że będą kruche, będą również bardziej chrupiące.
Wyższe, mniejsze rozetki łatwiej zachowają swój kształt, ale po upieczeniu będą
mniej chrupiące i bardzo kruche - przez
to bardziej delikatne. Wyciśnięte
ciasteczka chłodzimy w lodówce 2 godziny i wstawiamy do piekarnika nagrzanego
180 stopni na 15 -20 minut (w zależności od wielkości ciasteczek). Po wyjęciu z
piekarnika zostawiamy na 10 minut na blasze, a następnie przekładamy na kratkę
do całkowitego wystudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz