Naleśniki koperkowe z dorszem i jarmużem
Ciasto:
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 1 kopiasta szklanka mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka stopionego masła
- 2 garście drobno posiekanego koperku
Do miski wsypujemy mąkę i sól. Dokładnie mieszamy, wybijamy jajka i żółtko, dodajemy połowę mleka. Dokładnie mieszamy do powstania jednolitego ciasta. Stopniowo dodajemy pozostałe mleko, stopione masło i wody- tyle by uzyskać dość rzadkie ciasto. Dodajemy koperek i dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto odstawiamy na 20 minut. Na dobrze rozgrzaną patelnię dajemy odrobinę masła- najlepsze klarowane i wylewamy porcję ciasta. Smażymy cienkie naleśniki - z obu stron do lekkiego zrumienienia.
Farsz (wystarczy na podwójną porcję naleśników)
- 1 kg kawałków dorsza
- 2 łyżki klarowanego masła
- olej rzepakowy do smażenia
- 200 g jarmużu
- 200 g kiełków na patelnię
- 200 g sera śmietankowego lekko solonego
- 10 pomidorków daktylowych
- pęczek koperku
Kawałki dokładnie osuszamy, możemy nawet odcisnąć z nadmiaru wody. Rybę solimy i pieprzymy. Smażymy krótko na maśle klarowanym. Przekładamy do miski. Na tej samej patelni na odrobinie oleju rzepakowego smażymy jarmuż pokrojony w mniejsze kawałki (i uprzednio pozbawiony zdrewniałych łodyg). Dodajemy do ryby. Na tej samej patelni smażymy kiełki ok. 3-4 minuty - dodajemy do pozostałych składników. Dodajemy pokrojone na ćwiartki pomidory. Dodajemy serek oraz drobno posiekany koperek. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Na każdego naleśnika wykładamy porcję farszu i zawijamy jak krokiety. Obsmażamy na złoty kolor z każdej strony. Smacznego!
O jej, ale świetne naleśniki! Nie jadłam nigdy takich, chyba najwyższa pora, bo wyglądają mega apetycznie.
OdpowiedzUsuń