Zapraszam na pyszne i zdrowe gołąbki - na bazie mojej ulubionej kaszy gryczanej i ziołowego serka Almette. Ten ostatni nie tylko nadaje farszowi idealną konsystencję, ale również delikatnie go dosmacza. Dzięki temu z przypraw wystarczą nam jedynie sól i pieprz. A że tak przygotowane gołąbki są bardzo lekkie i dietetyczne, możemy wykończyć całe danie odrobiną smakowitej okrasy na bazie cebulki i boczku. Zapraszam na pyszny obiad- idealny na nieco chłodniejsze dni.
Gryczane gołąbki z ziołowym serkiem Almette
Składniki na ok. 5 gołąbków:
·
główka kapusty
·
100 g kaszy gryczanej
·
200 g almette z ziołami (lub ewentualnie śmietankowego/jogurtowego)
·
2 jajka
·
1 duża cebula
·
olej rzepakowy do smażenia
·
boczek na skwarki
·
cebula do okrasy
·
pieprz
·
sól
·
Kapustę gotujemy i systemtycznie pozbawiamy
obgotowanych liści. Wystudzone liście pozbawiamy zdrewniałej części i odkładamy na bok.
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Cebulkę
kroimy w drobną kostkę i złocimy na dobrze rozgrzanym oleju. Przekładamy do
ugotowanej kaszy. Kiedy kasza z cebulką przestygną, dodajemy serek almette i jajka. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy na
gładką masę. Faszerujemy nią liście kapusty. Dno naczynia do zapiekania
wykładamy pozostałymi liśćmi kapusty. W naczyniu układamy gołąbki. Przykrywamy liśćmi kapusty,
podlewamy odrobiną wody. Naczynie zamykamy. Gołąbki pieczemy ok. 70-90 minut,
temp. 180 stopni- aż będą miękkie. Podajemy z zezłoconym boczkiem i cebulką.
Okrasa- boczek kroimy w drobną kostkę i
wytapiamy na skwarki na małym ogniu. Pod koniec dodajemy pokrojoną w drobną
kostkę cebulkę. Kiedy cebulka się zezłoci doprawiamy solą. Okraszamy gołąbki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz