Jesienne babeczki almettkowo-kuskuskowe w balsamiczno-kukurydzianym sosie
Składniki (4 porcje):
·
1 szklanka kuskusu razowego
·
2 szklanki domowego wywaru warzywnego
·
150 g almette pomidory dojrzewające w słońcu
·
2 suszone pomidory
·
sól
·
pieprz
·
2 kolby ugotowanej kukurydzy
·
150 g serka almette jogurtowego
·
garść
prażonych orzeszków ziemnych
·
łyżka pesto rosso
·
2 łyżki octu balsamicznego
·
łyżeczka mielonej trawy cytrynowej
·
4 łyżki oleju
·
mix sałat rukoli i roszponki
·
3 duże śliwki
·
oliwa
Kuskus zalewamy gorącym wywarem warzywnym,
przykrywamy i odstawiamy aż kasza wchłonie płyn. Orzeszki siekamy i dodajemy do
kuskusu. Ziarna z jednej kolby kukurydzy, pokrojone w kostkę suszone pomidory, mieloną
trawę cytrynową, almette pomidorowe oraz
pesto również dodajemy do kaszy. Doprawiamy solą i pieprzem i całość dokładnie
mieszamy. Jogurtowy serek almette miksujemy z ziarnami z drugiej kolby
kukurydzy . Doprawiamy 1 łyżką octu balsamicznego, pieprzem i
ewentualnie solą. Połowę odkładamy, a do pozostałej stopniowo dodajemy olej, do
uzyskania pożądanej konsystencji sosu oraz jeszcze jedną łyżkę octu
balsamicznego. Na talerzu wykładamy
porcję sosu. Następnie układamy porcję kuskus (użyjmy do tego specjalistycznej
obręczy do formowania). Na porcji kaszy układamy porcję almette jogurtowo-kukurydzianego.
Na samej górze wykładamy porcję sałat i
cienkie plasterki śliwki. Całość skrapiamy delikatnie oliwą. Wierzch dekorujemy
ziarnami kukurydzy i orzeszkami. Smacznego!
Bardzo ciekawy przepis:)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam :)
Usuń