Sernik jagodowo-dyniowy
Spód sernika:
2 szklanki wody
150 g gładkiego serka twarogowego jogurtowego lub śmietankowego
pół szklanki cukru pudru
jajko
2 łyżki zmielonych
migdałów
1 szklanka płatków
owsianych
Masa serowa:
600 g gładkiego serka twarogowego jogurtowego lub śmietankowego
· szklanka cukru pudru
· 2 łyżki cukru
waniliowego
· 6 łyżek mąki ziemniaczanej
· 1 jajko
· 100 g kwaśnej gęstej śmietany 18%
·
300 g puree
z dyni
·
300 g borówek amerykańskich
Dekoracja:
·
borówki na
wierzch ciasta- ok. 300 g
· 150 g gładkiego serka twarogowego + 1 łyżka cukru pudru
·
świeża mięta
·
jagody Goji
Jagodowe
trufle (20 szt.)
·
300 g gładkiego serka twarogowego malinowo-jagodowego
·
20 dużych
borówek
·
5 łyżek
migdałów zmielonych na proszek
·
ciemne kakao
·
drobno
zmielone migdały
Spód- Ziarna orkiszu gotujemy w osolonej wodzie- na 200 g ziaren 2 szklanki wody. Lekko
przestudzone miksujemy blenderem z serkiem, płatkami owsianymi, cukrem
pudrem, jajkiem i migdałami na gładką masę. Wylepiamy nią wysmarowaną masłem i
wysypaną bułką tartą tortownicę o średnicy 26 cm. Możemy też przygotować 2
mniejsze serowniki. Wówczas spód dzielimy na 2 równe części i wylepiamy nimi
tortownice o średnicy 17 cm.
Masa serowa- Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem
waniliowym, stopniowo dodajemy serek, puree z dyni, mąkę, jajko i śmietanę. Do
masy dodajemy borówki i delikatnie
mieszamy. Wylewamy na orkiszowy spód. Pieczemy 60 minut w temp. 180 stopni,
następnie zmniejszamy temp. do 140 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut. Jeśli wybieramy opcję drugą- 2
tortownice o średnicy 17 cm, wówczas masę dzielimy na 2 części, rozlewamy na
spody. Ciasta pieczemy 50 minut w temp. 180 stopni, następnie jeszcze 10 minut
w temp. 140 stopni. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Z ciasta i masy serowej możemy również upiec mini
serniczki-babeczki- potrzebujemy wówczas ok.8 kokilek. Wykładamy je papierem do
pieczenia. Na dno każdej wykładamy porcje ciasta, na ciasto porcję masy serowej
i zapiekamy ok. 40 minut, temp. 180 stopni, termoobieg.
Jagodowe
trufle - Serek ucieramy z proszkiem migdałowym. Formujemy kuleczki- do środka wkładamy
po jednej dużej borówce. Połowę kulek obtaczamy w kakao, połowę w migdałowym
pyle.
Jagodowe kwiaty- wybieramy duże borówki i małym
nożykiem delikatnie nacinamy 4 razy tworząc płatki. Za pomocą patyczkiem napełniamy
środki tak powstałych "jagodowych kwiatów" serkiem utartym z cukrem pudrem. Na
serniku wykałaczką robimy dziurki, w które wtykamy listki świeżej mięty. Na
listkach układamy "jagodowe kwiaty". Pomiędzy kwiaty układamy
jagodowe trufle, borówki i jagody Goji.
wygląda bosko, szkoda że połowy tych produktów nei jem :( :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie niestety nie lubię dyni :(
OdpowiedzUsuńhttp://bonapetit2xm.blogspot.com/
Mnóstwo z nim pracy (te borówkowe kwiaty), ale wygląda fenomenalnie :)
OdpowiedzUsuń