Przepis znalazł się w pierwszej dziesiątce (wśród Finalistów) najlepszych przepisów zgłoszonych do konkursu dla blogerów organizowanego przez Almette . Radość tym większa, że w zabawie brało udział bardzo dużo znakomitych przepisów. :)
Dorsz pod chrupiącą Almettową kruszonką z serowo-ziołowym sosem, pieczoną dynią i jeżynami
Składniki (3 porcje):
·
ok. 450-500 g świeżego fileta z dorsza - ze skórką
·
sól
·
pieprz
·
sok z cytryny
·
3 duże łyżki (ok.150 g - jedno opakowanie)
Almette z ziołami (opcjonalnie z chrzanem lub jogurtowego)
·
3 łyżki bułki tartej
·
łyżeczka mielonej trawy cytrynowej
·
olej rzepakowy do skropienia
Sałatka:
·
dynia
·
olej rzepakowy
·
sól
·
pieprz
·
mix sałat rukoli i roszponki
·
garść pestek dyni
·
pomidorki
śliwkowe - 3-4 szt.
·
odrobina oliwy
·
2 łyżki octu balsamicznego
·
150 g jeżyn
Sos
ziołowo-almettowy
·
150 g Almette z ziołami
·
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
·
sól
·
pieprz
·
pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
Dynię rozkrajamy na łódeczki, pozbawiamy
pestek. Ze skórką układamy na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do
pieczenia. Skrapiamy olejem, solimy. Pieczemy do miękkości ok. 45 minut, temp.
180 stopni, termoobieg.
Dorsza myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem,
porcjujemy na zgrabne kawałki. Każdy kawałek ryby skrapiamy sokiem z cytryny,
solimy i pieprzymy. Rybę skórką do dołu układamy w naczyniu żaroodpornym
wyłożonym papierem do pieczenia. Almette ucieramy z bułką tartą, trawą
cytrynową, doprawiamy solą i pieprzem. Panierkę układamy na rybie- delikatnie
rozsmarowujemy po całej powierzchni filetów. Całość skrapiamy olejem. Zapiekamy
ok. 20 minut, temp. 180 stopni, teroobieg- do uzyskania chrupiącej skorupki.
Sos- w garnku podgrzewamy śmietanę
wymieszaną z serkiem Almette. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Składanie dania- na dużym talerzu wykładamy
porcję sosu. Następnie garść mixu sałat. Na sałacie układamy pokrojoną w
kostkę, upieczoną dynię, pokrojonego w łódeczki pomidora śliwkowego i kilka
jeżyn. Całość posypujemy pestkami dyni uprażonymi na suchej patelni. Sałatkę
skrapiamy oliwą i octem balsamicznym. Na sałatę wykładamy upieczonego fileta z
dorsza pod almettowo-chlebową panierką. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz