Szybkie, proste, smaczne i tanie ciasto. Zebrę znają i lubią chyba wszyscy. Dziś w nieco bogatszym wydaniu- na mleczku kokosowym, z polewą kajmakową i posypką czekoladową. Smacznego!
Zebra - powrót do klasyki
·
5 jajek
·
1,5 szklanki cukru
·
łyżka pasty waniliowej
·
1 szklanka mleczka kokosowego (może być zwykłe mleko
lub mleko roślinne)
·
1 szklanka oleju rzepakowego
·
3 szklanki mąki + 2 łyżki
·
2 łyżeczki proszku do pieczenia
·
2 łyżki kakao
·
2 łyżki
cappuccino w proszku (możemy ewentualnie pominąć)
·
skórka z cytryny
Polewa:
·
250 g masy kajmakowej
·
2 łyżki
mleczka kokosowego
·
kilka ulubionych cukierków lub pralinek
czekoladowych
Jaja ucieramy z cukrem i pastą waniliową.
Dodajemy naprzemiennie trochę składników sypkich (mąka wymieszana z proszkiem
do pieczenia) i płynnych (sok pomarańczowy wymieszany z olejem rzepakowym).
Masę dzielimy na pół. Do jednej dodajemy kakao i cappuccino i dokładnie
mieszamy, do drugiej 2 łyżki mąki i skórkę z cytryny. Tortownicę o średnicy 26
cm smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Na środku wykładamy naprzemiennie po 2
łyżki masy jasnej i 2 łyżki masy ciemnej. Ciasto pieczemy ok. 60-70 minut,
temp. 180 stopni do tzw. suchego patyczka. Lekko ciepłe ciasto smarujemy masą kajmakową utartą z mleczkiem kokosowym. Posypujemy
posiekanymi cukierkami. Smacznego!
Klasyka która jest zawsze strzałem w 10 ! :)
OdpowiedzUsuńJejku, jaka piękna zeberka :) Jeśli tak wygląda klasyka to jestem w niej absolutnie zakochana. Lubię takie piękne ciasta, nie tylko cieszą smak, ale i oczy :) Pozdrowionka serdeczne :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
Usuń