Konfitura z czerwonej cebuli to idealny dodatek do wszelkiego rodzaju wędlin, pasztetów czy serów. Zawekowana może stać i czekać na swoją porę kilka miesięcy. Zwykłą kanapkę zamieni w prawdziwy rarytas ;) .
Konfitura z czerwonej cebuli
·
2 kg czerwonej cebuli
·
4 łyżki masła klarowanego
·
2 łyżki miodu rzepakowego
·
4 łyżki brązowego cukru
·
1/3 szklanki octu balsamicznego
·
sól - ok. 1,5 łyżki
·
pieprz - ok.1 łyżeczki
·
kilka kropel ostrego sosu chilli
Cebulę kroimy w piórka. W rondlu o szerokim
dnie rozgrzewamy masło klarowane, dodajemy cebulę i smażymy na niedużym ogniu
aż będzie lekko miękka. Dodajemy miód oraz cukier brązowy- dokładnie mieszamy. Zalewamy
octem balsamicznym. Dalej gotujemy na małym ogniu, aż nadmiar płynu odparuje i
powstanie gęsty sos. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość powinna dusić się co
najmniej 1 godzinę na małym ogniu. Od czasu do czasu cebulę należy przemieszać.
Na samym końcu zaostrzamy sosem chilli. Gorącą
przekładamy do słoiczków, każdy dokładnie zakręcamy i ustawiamy do góry dnem.
Pozostawiamy w takiej pozycji do wystygnięcia. Smacznego!
Cebulę lubię w każdej postaci. Naprawdę. Ale pomimo mojej wielkiej "miłości" do niej nie miałam okazji kosztować nigdy cebulowej konfitury. Z chęcią bym zasmakowała :) Wygląda bardzo smakowicie :) Ekstra dodatek. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń